A Debreceni Egyetem jelenleg 4.800 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, amelyből 922 Magyarország egyik legkorszerűbb diákotthonában, a Campus Hotelban található. További 1.700 férőhelyet az elmúlt öt évben újítottak fel, illetve 600 férőhely tíz éven belül épült, jó állapotban lévő épületekben található. 2015-ben a kollégiumba jelentkező hallgatók 89 %-át sikerült elhelyezni, ami országosan is kiváló arány.

Minden kollégium biztosítja a megfelelő alapszolgáltatásokat: szobánként hűtőszekrény, épületenként legalább két-három tanulószoba, emeletenként konyha hagyományos és mikrohullámú sütővel egyaránt felszerelve, mosókonyha automata mosógépekkel, vasalóhelyiség, valamint közösségi helyiségek, klubterem, tévészoba is megtalálható a kollégiumokban. Az elmúlt években megvalósult fejlesztések eredményeként a Debreceni Egyetem minden kollégiumi épületében kiépült a szobán belüli internet-hozzáférés.

A hallgatók által fizetendő kollégiumi térítési díjakat az egyetem Szenátusa állapítja meg egy tanévre vonatkozóan. A térítési díj a kollégiumok felszereltségétől, komfortfokozatától függ (ágyak száma egy szobában, van-e vizesblokk a szobában, hány éven belül volt felújítva az épület), összege épületenként változó. Államilag támogatott hallgatók esetén 12.000 – 35.000 Ft/hó, költségtérítéses hallgatóknak a diákotthonokban az államilag támogatott hallgatók díja mellett ki kell fizetniük a kollégiumi normatíva összegét (2015-ben 11.650 Ft/hó) is.

Arany Sándor Diákapartman
Boros József Kollégium
Campus Hotel
Hajdúböszörményi Kollégium
Kossuth Lajos I-II. Kollégium
Kossuth Lajos III. Kollégium
Markusovszky Lajos Kollégium II. Épület
Markusovszky Lajos Kollégium III. Épület
Nyíregyházi Kollégium
Sportkollégium
Tisza István Kollégium
Vámospércsi Úti Kollégium
Veres Péter Kollégium
Weiner Leó Kollégium