Az idei félévben sem maradhattak színes gasztronómiai élmények nélkül a hallgatók, legyenek külföldiek, vagy magyarok. A Külügyi Bizottság május 9-én, az Erasmus Student Network (ESN) részeként állította össze az Internation Dinner rendezvényét a Klinika Egyetemi Klubban.
A több mint ötven résztvevő hallgató között, öt nemzet csapata főzte meg kultúrája gasztronómiai különlegességeit: a mexikóiak, az amerikaiak, a nigériaiak, de Kazahsztánból és Oroszországból is kóstolhattak ínyencségeket az érdeklődők.
A nemzetközi vacsorán lehetősége volt a diákoknak kóstoló jegyet is venni, ha nem volt idejük főzni, de mégis kíváncsiak voltak a különböző országok ételkülönlegességeire. A spanyol és olasz cserediákok ezt ki is használták, így ők is részesei lehettek az élménynek és szavazhattak az ételekre, amik elnyerték tetszésüket.
A hazaiak sem maradtak le, bőséges asztallal vártak mindenkit, hogy a magyaros ízek is képviseltetve legyenek. A parasztkolbász alaptartozék egy ilyen estén, de természetesen főételt is kínáltak, amit a Bizottság tagjai együtt készítettek el az esemény előtt. A paprikás krumpli rendkívül pozitív visszajelzéseket kapott, ahogy a túrós és lekváros palacsinta is. Aki mégis válogatni szeretett volna, az friss kenyeret kóstolhatott fasírtgolyókkal, vagy különféle körözöttekkel. A desszertekből is volt választék bőven: a palacsintán túl sportszelet, fahéjas és kakaós csiga is megtalálható volt a terülj, terülj asztalkán.
Természetesen a jobbnál jobb ételeket le is lehetett kísérni egy-egy magyar borkülönlegességgel, de akik az erősebbet szerették sem panaszkodhattak, mert pálinkakóstolót is tartottak a magyar standnál a szervezők.
Éhen senki nem maradt, az asztalokról szép ütemben fogytak az ínycsiklandozó ételek. A lakoma közben szavazócédulákra jegyezhette fel mindenki a számára legízletesebb fogásokat. A kóstolások végéhez érve kihirdették a közönségkedvenc fogást, amit a mexikói nemzet nyert el. Konyhájuk az egész világon kedvelt és híres, így méltán vitte a prímet a Picadillo elnevezésű húsos, paradicsomos és burgonyát is tartalmazó étel. A jutalmuk egy Szilvás Betyár és egy csomag Győri Édes volt – igazi magyar édességek.
Az est azonban nem érhetett itt véget, mert túl jó volt a hangulat, így egy rövid technikai szünet után kötetlen keretek közt folytatódhatott tovább a buli a Klinikákon. Ahhoz, hogy teljes legyen az élmény, a szervezők még a több mint ötven országban jelenlévő ESN tagok táncát is megtanították a külföldieknek.
A Külügyi Bizottság ilyen, és ehhez hasonló programjainak köszönhetően az egy félévre érkező cserediákok izgalmas élményekkel gazdagodhatnak, hisz kultúrákat, nyelveket, gasztronómiát ismerhetnek meg, de legfőképp – már akár egyetlen eseményen is – új barátokat szerezhetnek a világ minden tájáról.
Pálinkás Réka
DEHDK PR és Sajtóiroda
Fotók: Paál Boglárka, Czombos Bence
bővebben