Félévnyitó üdvözlő vacsora a félévre ideérkező cserediákoknak. Pálinka, töltött káposzta, pogácsa, rétes és néptánc, minden, ami magyarrá tesz egy estét.
A Debreceni Egyetemen a 2022/23-as tanévet nem csupán a magyar diákok kezdhették meg, hanem a világ minden tájáról érkezett, az Erasmus programban résztvevő hallgatók is. A félév első hetének zárásaként a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottsága, a Nemzetközi Iroda és az Erasmus Student Network Debrecen szerevezésében megpróbálta bemutatni a külföldi hallgatóknak a magyar kultúra egy darabkáját egy vacsora keretein belül. Annak ellenére, hogy a koronavírus miatt 2020 óta nem tarthatták meg a Welcome Dinner-t, zökkenőmentesen folytak le a szervezési előkészületek.
A Welcome Days alatt, a több mint 20 európai országból ideérkezettek, köztük spanyolok, olaszok, franciák és törökök már megismerhették a várost és egymást is egy könnyed játékest keretein belül.
A rendezvénysorozat következő állomása a félév első péntekén kora este a Főépületben folytatódott, ahol már gyülekeztek a hallgatók, akik rögtön meg is kóstolhatták a magyarok különleges pálinkáját, mellé pedig pogácsa szolgált előételként. Nem sokkal azután, hogy mindenki elfoglalta helyét, a Szeredás Táncegyüttes nyitotta meg az estét kellemes népzenéivel, mellé pedig ízelítőnek jópár táncmozdulatot is bemutattak.
Az est nyitóbeszédét többek között a Nemzetközi Iroda elnöke Jánosy Orsolya tartotta, aki kiemelte sajnálatát az elmúlt 2 évben elmaradt alkalom miatt. Rámutatott arra, hogy magának az Egyetemnek milyen régre nyúlnak vissza a gyökerei és arra is, hogy ma hol tart az intézmény. Kiemelte, hogy több mint 7000 külföldi tanuló 120 országból választotta Debrecen egyetemét. Beszédét azzal zárta le, hogy bátorította az új hallgatókat, keressék az irodát és a bizottságot bármilyen kérdésükkel.
Következhetett is az est fő eseménye, a vacsora. A már hagyománnyá váló töltött káposzta maximális sikert aratott, ahogy a desszertként szolgáló, több ízben megtalálható rétes is. A fogásokat az asztalra kihelyezett magyar borok megkóstolásával öblíthették le.
A táncház előtt a csoportkép készítés sem maradhatott el, annak ellenére, hogy nehezen fért el a népes csoport a lencse előtt. A társaság nem sokáig maradt mozdulatlan, hisz a táncegyüttes mindenkit kivétel nélkül bevont előbb a körtáncba, majd párba rendeződő csárdásokba, végül láncba vonatozták be az aulát a résztvevők.
A félévnek ez még csak a kezdete, hisz a jövőben minden hétre készülnek valamilyen programmal a szervezők, ebből a legnépszerűbb a Budapesti városnézés és az Egri kirándulás, ahol a diákok megismerkedhetnek a történelmünk fontosabb eseményeivel és a magyar borkultúra alapjaival.
bővebben