×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Sokszínűség a javából

2018-05-02

Falafel, Zorbian, Matcha muffin, Bao Zi - különleges ételekből most sem volt hiány az International Food Day-en. 20 nemzet fogásait kóstolhatták meg az érdeklődők, a versenyben Israel csapata diadalmaskodott.


Igazi gasztronómiai fesztivállá vált a Debreceni Egyetem külföldi hallgatói által szervezett International Food Day. Az ország legnagyobb nemzetközi hallgatói közösségének legnépszerűbb rendezvénye új helyszínen, az egyetem főépülete előtti téren várta az érdeklődőket. Több ezren álltak sorba, hogy az étel különlegességeket megkóstolhassák. A kulturális és kulináris forgatagot az országban egyedüliként az intézményünkben működő, külföldi hallgatókat tömörítő kari hallgatói részönkormányzat, az International Student Union rendezte.

 

 

Húsz ország gasztronómiai csodái mutatkoztak be az eseményen. A különleges fogások között találkozhatunk a brazilok empadao és feijoada specialitásával, a koreaiak jangjorim párolt marhahúsból készült ételével és a Hwa-chae gyümölcspunccsával, de a nigériak puff puff előétele és zobo itala is elnyerte a tetszését a kóstolóknak. A magyar csapat idén slambuccal, báránypörkölttel, desszert gyanánt pedig Gundel palacsintával és kókuszkockával kínálták a kóstolókat.

 

Az országok képviselői a tradicionális étel és ital különlegességek mellett zászlókkal, hagyományos viseletekkel és kultúrájukból rövid bemutatóval is készültek. A színpadon a külföldi hallgatókból álló Organixxx és a magyar hallgatókból álló Willy Wonka and the Loompaz zenekar, illetve Dubem K is fellépett.

 

 

-Azt hiszem, hogy a rendezvény alapgondolata és célja most is bizonyosságot nyert. A magyar és külföldi hallgatók jobban megismerhetik egymás kultúráját, szokásait saját nemzeti konyhájukon keresztül. Örülök, hogy az új helyszín is jól állta a próbát és ilyen sokan látogattak ki - fogalmazott Sayed-Ahmad Mohamed, a DEHÖK megbízottja, az esemény szervezője.


A hallgatók által készített specialitásokat most is zsűri értékelte. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes, Mátyus László, az ÁOK dékánja és Németh Norbert az ÁOK dékánhelyettese is segítette a zsűri munkáját. A zsűri idén a legjobbnak az Israeli csapat ételeit értékelte, így a tavalyi évet követően ismét ők vihették haza a Food Day kupáját. Második helyen Irán, még a harmadik helyen Jordánia csapata érdemelte ki a zsűri elismerését.  A rendezvényen a legjobb desszertet is értékelték, az Izlandiak áfonyás sajttortája érdemelte ki az elismerő címet. Az ételek mellett a csapatok megjelenését és dekorációját is külön díjazták. Kína csapatának megjelenése és asztala nyerte el a megtisztelő címet a versenyen.

 

 

A Food Day bevételének egy részét jótékonysági célra ajánlják fel a külföldi diákok.

 

DEHDK Sajtóiroda

Fotó: Balogh Albert

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok