×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Érted szól, Neked szól! – Egészség Expó a Debreceni Egyetemen

2017-11-14

Négy napon át, három helyszínen várja az érdeklődőket az Egészségügyi Bizottság vándor-expója, ahol minden az egészséges életmódról szól. 


Minden nap egy alma az orvost távolt tartja – így szól a mondás, ám az expón a népi orvoslás bölcseleteinél korszerűbb gyógymódokat és életmód tanácsokat is megismerhetnek a kilátogatók. Nyolcadik alkalommal rendezi meg az Egészség Expót a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Egészségügyi Bizottsága november 13. és 16. között. Az egyetem Műszaki Karán, Egyetem téri és Böszörményi úti campusain is igyekeznek felhívni a hallgatók figyelmét az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés jelentőségére.

 

 

Az Egyetem téri campus Díszudvarán rögtön a bejáratnál prevenciós tájékozatók részesei lehettek az érkezők. A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete szexuális tanácsadással szolgált, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja pedig kötetlen beszélgetésre invitálta a hallgatókat: mindennapos, rossz szokásaik felismerésére próbálták rávezetni őket. Az útmutatók mellett főszerephez jutott a férfi és női egészség is.

 

„Bajusszal a férfi egészségért” hívószavakkal fekete és rózsaszín bajszokkal készíthettek fotókat a kilátogatók a Siker Alapítvány asztalánál. A mókás szelfi-kiegészítők mellett a Movember mozgalmat, avagy a prosztatarák veszélyeit és prevencióját ismertették az érdeklődőkkel, míg a Holnapom Egyesület az emlőrák megelőzése nyomán az önvizsgálat és a rendszeres szűrések kulcsszerepét hangsúlyozta.

 

Széles mosollyal várta a véradókat a Vöröskereszt kabalafigurája november 14-én, a Főépületben. A donorok nem csak üdítőt és harapnivalót kaptak, de sorsolás keretében értékes nyereményekkel is gazdagodhattak. Mi több, véradásukkal csatlakoztak az Országos Felsőoktatási Véradóversenyhez is, ahol a Debreceni Egyetem évek óta az első tíz helyezett között szerepel.

 

 

Édes borsókrém, répás zabfasírt, céklás almalé, gyümölcssaláta és gyógyteák – egészséges, „mindenmentes” és nem utolsó sorban alakbarát falatokat is kóstolhattak a látogatók. A tudatos táplálkozás és életmód elengedhetetlen része a helyes testtartás is. A gyógytornászok és jógaoktatók mellett Daróczi Zoltán, ortopresszúrás szakember is kitelepült az expóra. A podoszkópos lábvizsgálat percek alatt kimutatta, hol éri nagyobb terhelés a talpat, valamint hol figyelhető meg elváltozás. A számítógépes infrafelvétel alapján pedig személyre szabott javallatokkal távozhattak a páciensek.

 

 

- Teret szeretnénk biztosítani a diákoknak, oktatóknak és dolgozóknak, ahol megismerkedhetnek az egészséges életmóddal hosszú sorban állás nélkül, kötetlen körülmények között. Valahogy, amikor az egészségünkről esik szó, legtöbbször megijedünk, kérdéseket vet fel bennünk: ezeket szeretnénk egészségkalauz expónkkal megválaszolni” – foglalta össze a rendezvény célját Taskó Anita, az Egészségügyi Bizottság elnöke.

 

A test és lélek egyensúlyának megőrzése ugyanolyan fontos, mint a változatos étrend vagy a mozgás. A debreceni Aquaticum Spa épp ezért a szauna szeánszok jótékony hatásait igyekezett bemutatni a hallgatóknak, akik illóolajokat is megszaglászhattak a standnál. Az interaktív sarokban többek között a cukorbetegségről, az elhízásról, a stresszkezelésről is tájékozódhattak.

 

Szerdán a főépületben, csütörtökön pedig a Böszörményi úti campus Aulájában várják az egészségtudatos érdeklődőket a szervezők. Aki lemarad az őszi szemeszter egészségkalauzáról, ne szomorkodjon, hiszen tavasszal ismét útjára indul a vándor-expó az egyetem campusaira.

 

DEHDK Sajtóiroda- Hajdú Orsolya

Fotó: Balogh Albert

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok