×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

ZölDEbb gondolkodás

2019-02-03

A környezetvédelem jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ezt a nézetet vallja a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága is, akiknek célja, hogy a természetvédelem ne csak a jeles napokon legyen fontos, hanem az év minden napján. Pálfi Zsuzsával, a Környezetvédelmi Bizottság előző elnökével a félév programjairól, sikereiről és a jövőbeli tervekről beszélgettünk.


Mindig igyekeztek sok egyetemi oktatót és hallgatót bevonni a környezetvédelemhez kapcsolódó tevékenységekbe.  Hogyan teszitek ezt? Milyen programokat szerveztetek az elmúlt félévben?

 

A félévet a X. Nagy Takarítással nyitottuk meg október 10-én, amit próbáltunk minél színvonalasabbá tenni a jubileumi alkalom kapcsán.  Az esemény sikerességét mutatja, hogy 10 szervezet is kapcsolódott hozzánk, nagyon sok külföldi hallgató, illetve a DEAC Erste Ligás jégkorongcsapata is aktívan részt vállalt az eseményen. Második nagyobb rendezvényünk, amit kiemelnék, az a Zöld Börze volt. Ezen a rendezvényen igyekeztünk ismét azt a vonalat erősíteni, és arra hangsúlyt fektetni, hogyan élhetünk „zero-waste” életmódot.  A kiállítók között helyi termelők, őstermelők és kézművesek is jelen voltak. Emellett megemlíteném még a hagyományos Darulest a Hortobágyon. Azt látjuk, hogy erre az eseményünkre mindig nagy az érdeklődés, így elgondolkoztunk, hogy a jövő évben talán több turnust is indítunk majd.  Közösségi Kert betakarítást, Ökoesteket is szerveztünk a Zöld Pont irodánkban, ahol családias hangulatban beszélgettünk, lehetőség nyílt az eszmecserére. Kisebb megmozdulásokban is igyekszünk mindig szerepet vállalni, most a tél kezdetével magokat vihetnek el tőlünk a hallgatók, ezzel próbáljuk támogatni a téli madáretetést, illetve nem rég lefestettük a campusok területén lévő madáretetőket is. Nagy örömünkre idén a média is többet foglalkozott a Bizottság által szervezett rendezvényekkel.

 

 

Milyen sikereket tudhat maga mögött a Bizottság?

 

Elindítottuk a Hallgatói Közösségi Kertet az Ozone Zöld nevű pályázaton, ahol Civil Szervezet kategóriában a 2. helyet hoztuk el. Minden egyedi ötletet és működő kezdeményezést értékeltek. Tudtommal Magyarországon csak a Debreceni Egyetemnek van Hallgatói Közösségi Kertje, így pont emiatt volt innovatív. Ezen kívül részt vett a Bizottságból három csapat a Climathonon, ahol ötleteink szintén elnyerték a zsűri tetszését, így az első és a második helyet is bezsebelhettük. Ezek az eredmények azt is bizonyítják, hogy nemcsak az események által igyekszünk képviselni a környezetvédelmet, hanem Debrecenen belül rendezett eseményeken is. Mindig törekszünk arra, hogy képviseljük az Egyetemet.

 

 

Egyre nagyobb érdeklődésnek örvend minden rendezvényetek, így biztosan sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy milyen programokkal készültök a tavaszi félévben?

 

A következő félévben Egyetemi Madárgyűrűzést, a Föld órája nevű kezdeményezésünket, Nagy Takarítást illetve Madarász Túrát szeretnénk szervezni a Hortobágyon. Tavasszal ismét beindul a Közösségi Kert, ahová már januárban jelentkezhetnek a hallgatók. Itt minden jelentkező térítésmentesen választhat egy parcellát, ahol zöldségeket termeszthetnek és önállóan leszüretelhetik azokat. A következő félévben is írunk cikkeket az Egyetemi Élet ZölDEbbítő rovatába, és törekszünk arra, hogy minden eseményen olyan információkat, praktikákat adjunk át, amelyek hasznosak lehetnek a hétköznapokban.

 

 

Kik és hogyan jelentkezhetnek a Bizottságotokba?

 

Vannak aktív tagjaink, de folyamatosan rotálódunk. Minden félévben van tagfelvételünk. Akiben van elég ambíció ahhoz, hogy a természetvédelemmel foglalkozzon, aktív és kreatív, nagy eséllyel be tud kerülni hozzánk. Bármilyen szakról jelentkezhetnek hallgatók, nagyon sokszínű a csapatunk, és ezt pont azért tartom nagyon jónak, mert így lesznek egyre jobbak az eseményeink. Minél többszínű a társaság és a tudás, annál jobban tudunk együttműködni. A rendezvényszervezések alatt rengeteg új dolgot megtanulhatunk: cikket írunk, konferálunk, marketing-menedzsmenttel foglalkozunk, kapcsolatokat építünk, egyénileg is nagyon sokat fejlődünk és barátokat szerezhetünk. Ezek miatt mindenképpen érdemes bizottsági tagnak lenni.

 

 

DEHDK Sajtóiroda-Kovács Gabriella

Fotó: Balogh Albert

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok