×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Zöld út a környezettudatosság felé

2018-11-07

Mindenki tehet a környezetéért és a természetért. Az ehhez vezető utat mutatta meg immár nyolcadik alkalommal a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottságaaz egyik legjelentősebb eseménye keretében.


Sok szeretettel várta idén is az érdeklődőket a Zöld Börze, aminek Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar főépületének aulája adott helyet november 6-án. A Börze két fő témája ezúttal a környezetvédelem a hétköznapokban és az őshonos fák és rovarok védelme. A rendezvényen 16 kiállító várta a látogatókat. A standoknál olyan kérdésekre kaphattak választ az ide látogatók, hogy miként lehet csökkenteni a háztartásban keletkezett hulladék mennyiségét, hogyan varázsolhatják zöldebbé otthonukat, valamint hogyan vásárolhatnak és közlekedhetnek környezettudatosabban.

 

 

A rendezvényt Komlósi István, Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánjanyitotta meg, aki köszöntötte a szervezőket, kiállítókat és a megjelenteket, majd néhány szóban kiemelte a környezetvédelem fontosságát.

„A kar nemcsak az oktatásban, hanem a kutatásban is tesz azért, hogy a környezetünkre minél kevesebb befolyással legyünk, minél inkább megóvjuk. Az egyik az, hogy csatlakoztunk egy új koncepcióhoz, és az Európai Unió felismerte, hogy ezért többet kell tennünk, hogy maradhassunk. A következő Zöld Börzén remélem, hogy még több ipari szereplő vesz részt, akik valamilyen környezeti fenntarthatósági programot valósítank meg.”

 

 

A dékáni köszöntő után Pálfi Zsuzsa, a Környezetvédelmi Bizottság elnökeis összefoglalta az esemény jelentőségét, illetve a nap legfontosabb programjait. „Rájövünk arra, hogy nem tudunk a természet nélkül élni és a ráismerés adja a jövőnknek a kulcsát. Ezt az információt szeretném számotokra is átadni, hogy tehetünk és tegyünk is a környezetvédelemért.”

 

 

A környezettudatossági vonalat idén négy előadással, kiállításokkal és kézműves- workshoppal is erősítették. A workshop keretein belül méhviaszos kendőt és házidezodort is készíthettek a kicsik és a nagyok egyaránt, ezekkel igyekeztek felhívni a figyelmet a környezetbarát csomagolásra, valamint a mai kozmetikumok veszélyes összevetőire.  A fiatalabb korosztály emellett kipróbálhatta magát a vászonszatyorfestésben, illetve a fagyöngyfűzésben is. Izgalmas játékokban sem volt a hiány a Börzén. A szervezők úgynevezett „szemét- zsákbamacska” játékkal, illetve kérdőívekkel készültek, ahol a legjobb eredményeket elérők ajándékcsomagban részesülhettek, valamint ingyen facsemetéket és tölgyfa makkokat vihettek haza magukkal.

 

 

Korunk egyik legfontosabb megoldandó problémájára, a hulladékkérdés retrash-art szoborral figyelmeztettek a szervezők. A női alak természetes alapanyagokból készült és a természetet, a rozsdás vasból és hulladékból készült férfi alakpedig az emberiséget szimbolizálja, ezzel bemutatva a természet és az emberiség kölcsönös kapcsolatát.

 

 

DEHDK Sajtóiroda-Kovács Gabriella

Fotó: Balogh Albert

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok