×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Közösen, egymásért

2018-05-07

Negyven országban több mint ötszáz helyi szervezet csatlakozott az Erasmus Student Network (ESN) nemzetközi szintű Social Inclusion Days kezdeményezéséhez – köztük a Debreceni Egyetem is.


A két hetesre bővített programsorozat célja az volt, hogy a hallgatók tegyenek egymásért és a közösségért. Az önkéntesség mellett pedig a fogyatékkal élők elfogadására hívták fel a figyelmet április 16. és 29. között. A Debreceni Egyetemen az ESN Network Debrecen eseményei biztosítottak lehetőséget a közösségi munkához.

 

Egy csepp segítség – a nyitónapon véradást szerveztek a hallgatóknak. Szép számmal jelentkeztek a donorok: negyvenketten adtak vért, így rögtön az első napon 126 ember túléléséi esélyeihez járultak hozzá. Magyarországon hosszú idő óta vérhiány van, főleg a ritka vércsoportokból kell folyamatosan újratölteni a készleteket. Fontos, hogy a véradók legalább egy liter vizet igyanak és bőségesen egyenek a véradás előtt. Ezzel megelőzhető a vérvétel utáni kellemetlen szédülés, illetve gyengeség-érzet.

 

 

Jótékony szórakozással folytatódott az eseménysorozat. Egész estés bowlingozással és falmászással támogatták az Együtt az Állatokért Közhasznú Egyesületet. Az egész estés programokból befolyó összeggel, majdnem 20 ezer forinttal tudták támogatni a szervezet munkáját. A menhelyen is jártak az állatbarát hallgatók: nagy sétákra vitték a gazdira váró kutyusokat, mások pedig cirógatták a doromboló cicákat a simogatóban. Elfogadásra is buzdítottak a szervezők: jelnyelv-kurzussal készültek. A SINOSZ Tolmácsszolgálattól egy nagyothalló házaspár és egy tolmács is érkezett. A pár gondolatait a jelnyelv-tolmács öntötte szavakba, amit a szervezők fordítottak végül angolra.

 

 

Nem csak az egyetemen szerveztek programokat. A Fazekas Mihály Gimnáziumban a külföldi tanulmányutakról tartottak kedvcsináló tájékoztatót. A Debreceni Egyetem Óvodájának nagycsoportosai pedig a Répamesét hallgatták meg angolul, majd a hallgatókkal közösen játszották el a földbe „kézzel-lábbal” kapaszkodó óriásrépa történetét.

 

Az ESN Európa legnagyobb hallgatói szervezete. Több mint ezer felsőoktatási intézményben működik. Országonként nagyjából ötszáz egyesületet fog össze tizenötezer önkéntes segítségével. Az ESN célja, hogy mobilis és rugalmas oktatási környezetet biztosítson minden hallgatónak. Mindezt egyebek mellett csereprogramokkal is ösztönzi.

 

 

Nem minden hős visel köpenyt: most rajtad a sor! Május 14-én 12 óráig adhatod le felajánlásaidat a Debrecen Bike Maffiának. A bringás jótevők két hetente szállítanak melegételt hajléktalanoknak két keréken. Hogy mire lenne szükségük? Cukor, tészta, olaj, rizs, konzervek, instant ételek. A gyűjtést az ESN Network Debrecen szervezi. Adj, hogy több legyél! További részletek ITT

 

DEHDK Sajtóiroda- Hajdú Orsolya

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok