×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Közelebb hozni

2019-01-30

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottsága azért dolgozik, hogy a külföldi hallgatókhoz közelebb hozza Magyarországot, a magyar egyetemistákhoz pedig a világ többi részét, mondhatni hidat képeznek a nemzetek között. Az eltelt félévükről, a jövőbeli terveikről mesélt a bizottság elnöke, Palakovics Dóra.


Hogy értékeled az elmúlt félévet a Bizottság munkája szempontjából?


Nagyon eredményes félévet zártunk. Újdonság volt idén, hogy az aktív tagok toborzása és a Buddy Programba jelentkezés külön történt: az erasmusos cserediákokat mentoráló hallgatókat vettük fel hamarabb. Az aktív tagokat csak a Külügyi Börze után toboroztuk, az emberhiány kiküszöbölendő nehézséget okozott a félév elején. Viszont utána nagyon produktívan tudtunk dolgozni, a koordinátoraink felkészültek, motiváltak és lelkesek voltak. Emellett a külföldieken kívül a magyar hallgatók is nagy számban jelen voltak az eseményeinken, mint amilyen a Mobility Café vagy a Külügyi Börze.

 

 

Milyen rendezvényeitek voltak még a félévben?


Van egy szokásos repertoárunk, amit próbálunk mindig frissíteni. A félév szokásosan az Orientációs héttel indul, ahol az ismerkedésé a főszerep, majd hétről-hétre új programokkal készülünk. Olyan eseményeket is szerveztünk, amikkel az önkénteskedésbe vontuk be az erasmusos hallgatókat egy nemzetközi projekt részeként, ezekre két hetet is szántunk. Több rendezvényünk volt, amiken a magyar hagyományokkal való ismerkedés állt a középpontban. Ilyen a Cooking Class, ahol magyar ételeket tanultak főzni. A kirándulások is közkedveltek, volt egy Budapest Tripünk az év elején, amire csak erasmusosokat vártunk, és szokott lenni egy második kirándulásunk, ez idén Egerben volt, ahová más teljes képzéses külföldi hallgatók is el tudtak jönni.

 

 

Van olyan ezek közül, amit kiemelnél, mert nagyon sikeres vagy tanulságos volt?


Az International Dinner, a Nemzetközi Vacsora ilyen, amit a Klinikán rendeztünk. Ezen minden nemzet a saját hagyományos ételét főzi, és egy svédasztalos vacsora keretén belül ezeket elfogyasztjuk, majd kijelöljük a legsikeresebb ételeket. Több kategóriában hirdetünk győztest, van közönségdíjazott, de az ESN Debrecen és a Nemzetközi Iroda is díjaz. Tizennyolc országból jöttek hallgatók, az est zárásaként pedig az egyik itt tanuló külföldi dj-t hívtuk meg, hogy játsszon nekünk.

 

 

Kifejtenéd a kapcsolatotokat az ESN-nel?


A DEHÖK Külügyi Bizottsága mellett az Erasmus Student Network helyi szervezete is vagyunk – ez Európa legnagyobb önkéntes diákszervezete, ami több, mint 30 országban megtalálható. Amíg a Külügyi Bizottság névvel a magyar hallgatóknak szánt eseményeinket hirdetjük, addig a külföldiek felé az ESN Debrecen nevet használjuk, ez gyakorlatilag csak az egyszerűbb kommunikációt szolgálja.

 

 

Milyen jövőbeli terveitek vannak?


Szeretnénk szervezni egy több mint 180 fős rendezvényt jövő ősszel, most adtuk be a pályázatunkat. Ez egy közép-európai közgyűlés lesz, ami konferenciával összekötött tréningesemény az ESN tagjainak. Az a kihívás, hogy négy napon keresztül kell nekik szállást, étkezést, illetve szórakozási lehetőséget biztosítani, ami részünkről is nagy erőfeszítést és jó csapatkoordinációt igényel. Azért szeretnénk, hogy ez megvalósuljon, mert a csapatnak óriási motivációt adna, és nem utolsó sorban betekintést nyerhetnének abba, hogy mi zajlik az ESN-ben nemzetközi szinten.

 


DEHDK Sajtóiroda-Vida László
Fotó: Rozsi Kristóf

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok