×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Felvételi – általános tudnivalók

2019-01-27

Kezdetét vette a 2019. évi felvételi időszak az ősszel induló felsőoktatási képzésekre. A leendő hallgatóknak több fontos dátumot észben kell tartani, illetve érdemes alaposan körülnézni a szakok között, hiszen több új lehetőséggel bővül a Debreceni Egyetem palettája. 


A felvételi - az utóbbi évekhez hasonlóan - elektronikus rendszerben zajlik, ahol három képzést ingyenesen, ennél többet már költségtérítés mellett lehet megjelölni (2000 Ft képzésenként). Itt érdemes megjegyezni, hogy amennyiben ugyanazon férőhely államilag finanszírozott és önköltséges formáját is megjelöli a pályázó, az egy jelentkezési helynek számít. Az alapszakot vagy osztatlan képzést választók 2019-ben is maximálisan 500 pontot szerezhetnek, és legalább 280 pontot kell gyűjteniük, hogy esélyük legyen a továbbtanulásra.

 

Pontjaikat számíthatják összeadva az érettségi-, tanulmányi- és többletpontjaikat, vagy duplázva érettségi pontszámukat, majd ehhez hozzáadva a többletpontokat - e tekintetben sincs változás a közelmúlthoz képest. Természetesen a releváns dokumentumokat is az E-felvételi rendszerbe kell feltölteni. 

 


A számok világánál maradva: a Debreceni Egyetem 71 alapszakot indít szeptemberben, ezek közt először fedezhetjük fel a romológia, illetve a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki szakokat. Érdekesség, hogy ezen képzések a Debreceni Egyetemet leszámítva csak 1-1 (!) felsőoktatási intézményben végezhetők el az országban. A mesterképzések választékában idén debütál a kulturális mediáció és a mérnöktanár mesterszak. Szintén újítás, hogy a vidékfejlesztési agrármérnöki MSc a 2019/2020 tanévtől duális formában is elvégezhető lesz. Összesen 84 különböző mesterképzést indít ősztől a Debreceni Egyetem. A felvételizők számára további lehetőségeket nyújt a 6 osztatlan képzés és a 7 felsőoktatási szakképzés. 

 


Az alapos megfontolást követően a  megpályázni kívánt egyetemi és főiskolai helyeket február 15-ig kell rögzíteni az E-felvételi rendszerben, ez elengedhetetlen feltétele a sikeres jelentkezésnek. Fontos, hogy a jelentkezést február 20-ig hitelesíteni is kell: ezt az Ügyfélkapun keresztül, vagy nyomtatott formában, a hitelesítő lapot aláírva postai úton is végre lehet hajtani. A kezdeti időszak elsősorban ezen időpontokat és tennivalókat tartalmazza, további teendők tavasztól várnak az érintettekre, akiknek sikeres felvételit kívánunk!

 


További információk: https://www.felvi.hu

 

 

DEHDK Sajtóiroda-Tóth Márkó
Fotó: www.felvi.hu

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok