×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Ép testben, ép lélek!

2019-01-23

Taskó Anitával, az Általános Orvostudományi Kar hallgatójával, az Egészségügyi Bizottság elnökével beszélgettünk az elmúlt hónapok tapasztalatairól, a bizottság új programjairól és a jövőbeli tervekről. 


Második éve vagy az Egészségügyi Bizottság elnöke, amely programokban gazdag félévet zárt. Hogyan értékeled a mögöttünk hagyott hónapokat?

 


Nagyon pozitívan! Egyrészt nekem is sokkal könnyebb volt a munka, beleszoktam az elnöki szerepbe, így sokkal gördülékenyebben mentek a dolgok; másrészt tavaly több új tagot felvettünk - ahogy egyébként idén is -, de a kezdő mag most már sokkal összeszokottabb csapatként tudott működni. Úgy érzem, nagyon jól sikerültek az új programok, többel is sikerült megfogni a hallgatókat. 

 

 

 

Ha már szóba hoztad, milyen újdonságok szerepeltek az őszi programpalettán? 

 


Ebben a félévben sokkal nagyobb hangsúlyt fektettünk a lelki egészségre. Már az azt megelőző félévben gondoltunk rá, hogy elindítunk egy Egészség-est programsorozatot, ennek ősszel két alkalma valósult meg, de a következő félévben ezt szeretnénk rendszeresebbé tenni. Ősszel egy relaxációs módszertani bemutató, illetve egy önbizalomnövelő program volt, ezeket a DEMEK-kel (Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ) szerveztük közösen. Népszerűek voltak ezek az estek, ez is mutatja, mekkora szükség van arra, hogy a lelki egészségre hangsúlyt fektessünk. Újdonságnak számított továbbá a kidobós. Ez a frissítő kocogást váltotta fel, amely – érzésem szerint – „elfáradt”, nem tudott már pluszt hozni a bizottság életébe. Szerencsére a kidobós nagyon közkedvelt; látszik, hogy egy kis sportos bolondozásra kapható az egyetemi közösség. Ezt is szeretnénk feldobni a jövőben zenével, illetve akár jelmezekkel is. 

 

 

Mi lehet az oka annak, hogy ilyen sikert arattak ezek az események?

 


Ahogy én látom, felgyorsult világot élünk: nagy a stressz, nagyok az elvárások és sokan nem elég tudatosak azzal kapcsolatban, hogyan kezeljenek egy-egy feszültebb periódust, például a vizsgaidőszakot; és emellett ott vannak még magánproblémák is. Régóta terv volt, hogy elmenjünk a lelki egészség irányába és ez most sikeresnek látszik, nagyon örülök ennek. 

 

 

Hogyan lehet ezt fokozni? Milyen tervekkel indul a bizottság a tavaszi szemeszternek?

 


Célunk megtartani az őszi eseményeket, esetlegesen fejlesztve is őket. Ahogyan említettem, az Egészség-estet is szeretnénk bővíteni, illetve további színesíteni a programtervet. Nagy célunk a csapattal, hogy az egészségtudatosságot minél jobban bevigyük a hallgatók életébe. Több olyan programot is tervezünk, melyek kicsit „rizikósabb” témákat érintenek: nemi betegségekkel, különböző szűrővizsgálatokkal kapcsolatos tudnivalók; illetve diétákról, táplálékkiegészítőkről szóló estek szervezése. Ezenkívül tervezünk még egy nagyobb újítást, amely - reményeink szerint - nagy segítséget nyújt majd a diákoknak egészségük megőrzésését illetően, ezzel kapcsolatban azonban - egyelőre - nem szeretnék több információt elmondani. 

 


DEHDK Sajtóiroda-Tóth Márkó
Fotó: Rozsi Kristóf

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok