×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Elnöki ügy

2018-05-24

Ismét elnököt választott a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának küldöttgyűlése. A hallgatók elsöprő többséggel Bognár István Ádám, eddigi DEHÖK elnököt támogatták. Az elmúlt két év eredményeiről és új céljairól beszélgettünk vele.


EÉ: Két éve annak, hogy a hallgatói érdekképviselet élére választottak. Hogyan értékeled az eltelt időszakot?

 

- Egy nagyon tartalmas két éven vagyunk túl. Számos célkitűzésünk volt két évvel ezelőtt, amelyek közül a legtöbbet meg tudtuk valósítani. Fontos célként tekintettünk arra, hogy a hallgatói visszajelzéseket, tapasztalatokat a lehető legjobban beépítsük a munkánkba. Igyekeztünk olyan témákkal foglalkozni, illetve olyan rendezvényeket szervezni, amelyek gazdag programkínálatot jelenthettek bárki számára a tanulmányai mellett. Emellett frissítettük a szervezeti megjelenésünket is, valamint közreműködtünk az új egyetemi arculat kialakításában is. Több tízezren látogattak ki különböző kari rendezvényekre, hallgattak meg érdekes előadásokat és közel ötezren vettek részt a gólyatáborokban. Kétszáznál is több ilyen kezdeményezésünk volt, sok esetben jótékony célokat is támogattunk.  Természetesen az érdekképviseletre is legalább ekkora figyelmet szenteltünk. Aktívan részt vettünk az egyetemi testületek, illetve az országos érdekképviselet munkájában is. Itt a legnagyobb öröm számomra a rászorultsági ösztöndíjak mértékének emelkedése. Ezt az ösztöndíjat a legrászorultabb hallgatók kaphatják, így az ő helyzetüket jelentősen segítheti a normatíva emelkedése. A másik fontos eredmény a Minority Safepack kezdeményezésben nyújtott debreceni szerepvállalás, ahol közel 2500-an segítették aláírásukkal is ezt a jó ügyet.

 

E.É.: Mi ösztönzött abban, hogy ismét elindulj az elnökségért?

 

- Ügyes és kreatív emberekkel dolgozom együtt, akikkel közösen tűztünk ki hosszabb távú célokat is. Ezek a célok két éven túlmutatnak. Bíztam benne, hogy elnyerjük a Közgyűlés támogatását és folytathatjuk a megkezdett utunkat.

 

 

 

E.É.: Történnek-e szervezeti átalakulások? Ha jól tudom a DEHÖK elnökségben is lettek változások.

 

- Igen, lettek új tagjai az elnökségnek. A Nagyerdei körúti campusról Deák Máté Sándort kértem fel alelnöknek, előtte Dr. Hamar Attila töltötte be ezt a tisztséget. Új pozícióként jelent meg a külföldi hallgatók rendezvényeiért felelős alelnök, amelyre Sayed-Ahmad Mohamedet kértem fel. Szervezeti átalakulásokra is sor kerül a közeljövőben, ami a növekvő külföldi hallgatói létszám miatt vált szükségessé, melyek segítségével igyekszünk hatékonyabb együttműködést biztosítani a Kari Részönkormányzatoknak.

 

E.É.: A tavaszi szemeszter is mozgalmasan telt. Rengeteg rendezvényt támogattatok, szerveztek. Szinte minden hétre jutott egy sörsátor, szakhét, szakest…

 

- A tavaszi félév általában mindig ilyen mozgalmas. Hogy úgy mondjam, a jó idő magával hozza a rendezvényeket is. Ilyenkor minden kar hallgatója megtalálhatja a számára kedves fellépőket egy koncerten, a legérdekesebb programot a komolyzenétől a sporton át a különféle versenyekig. Ezek egy része több éves, évtizedes múltra tekint vissza. Büszkék vagyunk ezekre a hagyományokra, ápoljuk azokat. Ilyen a Sárgulás, a Műszaki Sörsátor, vagy az Éjféli Koncert, csak hogy néhányat említsek. Ugyanakkor mindig vannak új rendezvények is, amelyek a változatosságot biztosítják az újdonságok kedvelőinek. De nem állunk meg a nyáron sem, készülünk a Gólyatáborokra, a yoUDay-re, a DEN-re, illetve a Gólyabálokra, amelyek az őszi félév “kötelező” programjai.

 

 

E.É.: Az előző pályázatodban a rendezvények mellett kiemelt szerepet kapott az érdekképviselet megerősítése. Most milyen célokat tűztél ki a következő időszakra? Miben változhat és fejlődhet tovább a szervezet?

 

- Szeptemberben szeretnénk elindítani a DE Mentor programunkat, amely kortárs-mentorokra támaszkodva igyekszik majd egy újfajta “közösségi-teret” képezni a hallgatótársainknak. Az egyetemi évek nagyon sokféle utat kínálnak a hallgatóknak, olykor nehéz kiigazodni ezeken és megtalálni a helyes döntést. Melyik félévben menjek ki Erasmussal? Mik a legjobb praktikák a vizsgaidőszakban? Melyik félévben érdemes elkezdeni egy témát kutatni? Hol találom meg a legjobb fénymásoló irodát? Hol tudok foglalni egy termet röplabdához? Hol van az Aud.Max.? Ezek mind-mind olyan kérdések, amelyekre nehéz válaszolni első-második félévben, vagy más országból jött hallgatóként. Ezekhez hasonló témakörök mentén szeretnénk tematikus, interaktív programokat szervezni minden campuson. Ez számunkra is újdonság lesz, bízom benne, hogy sokak számára nyújt majd hasznos tanácsokat, illetve előmozdítja az új kapcsolatok kialakulását.

 

Sok sikert kívánunk!

 

DEHDK Sajtóiroda

Fotó: Balogh Albert

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok