×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Elég a szemétkedésből! – X. Nagy Takarítás

2018-10-10

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága idén 10. alkalommal rendezte meg a Nagy Takarítás elnevezésű önkéntes szemétszedési akcióját.


Az október 10-i esemény tulajdonképpen kettős ünnep, mert ez a nap Nagyerdő Napja is egyben. A Nagy Takarítás célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, az önkéntesség erejére, a példamutatásra.Az elmúlt kilenc év során a közös ügy érdekében összefogó közel 2000 lelkes önkéntes több, mint 200.000 liter szeméttől szabadította meg az Nagyerdőt. Idén a Kossuth Lajos Kollégiumok és a Főépület környékét, a Klinikák környezetét a TEVA és a Hadházi út közelében lévő zöld területeket tisztították meg az önkéntesek.

 

 

Az eseményt a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnökhelyettese, Csont István nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy milyen fontosnak tartja a mai fogyasztó társadalomban a környezettudatos életszemlélet kialakítását. „Szeretnék köszönetet mondani mind az egykori, mind a jelenlegi bizottsági vezetőknek, tagoknak, hogy lelkiismeretesen végzik munkájukat. Ezt bizonyítja az is, hogy ebből a programból nőtte ki magát, illetve ez a program adott ihletet az országos „TeSzedd” mozgalomnak is.”

 

 

A Nagy Takarítás fővédnöke idén a DEAC Erste Ligás jégkorongcsapata volt. A csapatkapitány, Berta Ákos isköszöntötte néhány szóban a résztvevőket, és elmondta, hogy szerinte mindenkinek kötelessége lenne tenni valamit a környezetéért, és ők is szívesen csatlakoznának még több természetvédő programhoz. „Nagyon örülünk neki, hogy jelen lehetünk és veletek együtt kicsit tehetünk valamit a környezetünkért. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, remélem, hogy egy kis lépést Mi is tudunk tenni azért, hogy szebbé tegyük környezetünket.” A beszéd végén a jégkorongcsapat tagja játékosan zárták az esemény hivatalos részét, üres konzervdobozokat igyekeztek a kukába juttatni ütőikkel.

 

 

Pálfi Zsuzsa, a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy nagy örömükre az idei rendezvény még az eddigieknél is népszerűbb volt, hiszen most több, mint 300 fő regisztrált előzetesen a programokra, ebből 180 külföldi hallgató volt. Kiemelt támogatói voltak az eseménynek a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.,akik a munkához szükséges kesztyűket, zsákokat, konténereket, gépjárműveket biztosították. Emellett közreműködött még az Erdőmentők csapata, a debreceni Humánökológiai Műhely,a JÖN- Alapítvány, a Tiszatáj Környezet-és Természetvédelmi Közalapítvány. A látogatók információkkal gazdagodhattak, érdeklődhettek a Természettár és a Debreceni Nagyerdőért Egyesület standjainál, a Nagyerdei Kultúrpark pedig tárgyi felajánlással is készült az eseményre.

 

 

Az előző évekhez képest újítás, hogy idén úgynevezett plogging-gal is készültek a szervezők a Mozaik Medsportoló orvosai és futótrénerei vezetésével. A plogging nemzetközi elnevezése az olyan szemétszedő tevékenységnek, amit futás vagy kocogás közben végeznek. Az idei évben még nagyobb szerepet kapott a helyszínek megszépítése, hiszen a Debreceni Egyetem Botanikus kert jóvoltából 11 kocsányos tölgy került elültetésre az Országh László sétány területén. A munka végeztével az eddigi évekhez hasonlóan ebéddel várták a résztvevőket a szervezők.

 

 

DEHDK Sajtóiroda-Kovács Gabriella

Fotó: Rozsi Kristóf

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok