×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Díjnyertes a közösségi kert

2018-10-19

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága díjat nyert október 10-én az egyetem Közösségi Kertjével. Szentpéteri-Nagy Veronika bizottsági alelnök mesélt a kertről, a mögötte meghúzódó küldetésről és a közösségépítő erejéről.


A Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán, az Agrártudományi Központ főépületének háta mögött 2015 tavasza óta működik a Közösségi Kert. A közel ezer négyzetméteren nyújtózó földterület négy év alatt máris többszáz magyar és külföldi egyetemi hallgatónak, illetve oktatónak adott lehetőséget arra, hogy saját parcelláján termessze zöldségeit, fűszer- és gyógynövényeit.

 

Az OzoneTv kilenc éve díjazza az innovatív és értékteremtő zöld kezdeményezéseket, és idén a Kert nyerte el az OzoneZöld-Díj ezüst fokozatát a „Civil szervezet, egyesület” kategóriában. Az elismerés kapcsán Szentpéteri-Nagy Veronika, a DEHÖK Környezettvédelmi Bizottság alelnöke nyújtott betekintést a kezdeményezés részleteibe.

 

 

„Szilágyi Eszter volt a szülőanyja a kertnek, őáltala született meg ez az ötlet” – mesélte Veronika a kezdetekről. – „Aki még nagy segítségünkre volt, az a DEHÖK, tőlük kapjuk a forrást a vetőmagvakhoz, palántákhoz, eszközökhöz, illetve Komlósi István dékán úr is sokat segített, mert bizalmi alapon ő intézte, hogy az Egyetem nekünk adhassa ezt a területet.”

 

 

A Környezetvédelmi Bizottság ügyel arra is, hogy a kert körüli munkálatok a lehető legkörnyezettudatosabbak legyenek: „Vegyszert nem használunk a kertben, és a műtrágyát is mellőzzük. Próbáljuk a tápanyagutánpótlást megoldani természetes módon, marhatrágyával, szalmával. Növénytársítással vagy növénypermetlevekkel védekezünk a kártevők ellen. Szeretnénk komposztálót is csinálni, mert most még kezdetleges.”

 

 

Veronika elmondása szerint az a tapasztalat, hogy „Jó terápiás hatással van a kertészkedőkre a kert, mert testet és lelket egyaránt feltölti, és az, hogy jó társaságban teheti ezt meg az ember, az megfizethetetlen, főleg manapság, ebben a stresszes életmódban. ” A közösségépítés épp ezért kiemelt céljuk. Nyújtanak szakmai segítséget annak, aki kéri (legyen szó akár eszközhasználatról, akár a növényekről), emellett szerveznek szakmai kirándulásokat, de a szórakozásnak is teret adnak közös szalonnasütésekkel, társasjátékestekkel és hasonlókkal.

 

„Pont azért szép ez a közösségi kert, mert nem csak agrárosok vannak, hanem a bölcsésztől a zeneművészetisig mindenféle gondolkodású, felfogású ember összekerül itt, és ha ötletelni szeretnénk, az adott témát nagyon sok szemszögből közelítik meg”– zárta Veronika.

 

 

DEHDK Sajtóiroda-Vida László

Fotó: Rozsi Kristóf

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok