×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Centenáriumi Medikus Hét

2018-10-12

Száz éves a debreceni orvosképzés, ezért idén a Medikus Hét is a jeles évforduló ünnepléséhez kapcsolódott. A négynapos rendezvénysorozat szakmai beszélgetésekkel, szabadidős programokkal, workshopokkal és koncertekkel is várta az egyetemi polgárokat.


A Medikus Hét nem csak az orvostudomány ünnepléséről szól, hiszen a képzésnek szerves résztvevői a hallgatók és az oktatók, erről pedig a rendezvény szervezői sem feledkeztek meg: változatos és szórakoztató programcsokorral készültek október 8. és 11. között.

 

Hétfőn a hallgató-oktató kapcsolat kapta a főszerepet. Míg a sportszeretők a tanár-diák Centenáriumi Focikupán versenghettek, addig a Kenézy Villában a kar oktatói tartottak kerekasztal-beszélgetést. A már-már családias hangulatú eseményen Mátyus László dékán, valamint Paragh György, Németh Norbert és Kappelmayer János professzorok idézték fel saját hallgatói éveiket, egykori tanáraikat, és vizsgákról, tanulásról, családról szóló történeteket meséltek. Mátyus László szerint az orvosképzés „Azért jó, mert ez egy második pályaválasztást is lehetővé tesz. Aki elmegy fizikusnak, az ott eldönti, de aki elmegy orvosnak, az annyi mindenfélét csinálhat egy orvosi diplomával: lehet belőle egészségügyi dolgozó, kórházigazgató, kutatóorvos.”

 

 

A Medikus Héten a szakmai tudás épp akkora hangsúlyt kapott, mint a testi-lelki egészség, a kiegyensúlyozott életmód. A hallgatókat jóga, zumba, futó és kettlebell edzések várták, a HealthyFood Dayen az egészséges étrenddel ismerkedhettek, ráadásul a divatdiétákról meghallgathatták Szabó Zoltán dietetikus álláspontját is. A szerda esti borkóstoláson pedig a Rozgonyi Pincészet kiváló borait élvezhették.

 

 

Két szakmai workshop is rendelkezésére állt a tanulni vágyóknak: kedden az antibiotikum rezisztencia, szerdán a stresszkezelés és a mentális egészség került górcső alá. A legfelkészültebb orvostanhallgatók az InSemu versenyen bizonyíthatták hozzáértésüket.

 

 

A hét programjainak kínálatából a zene sem maradhatott el: a lélek egészségéért csendülő dallamokat előbb medikus hallgatók szolgáltatták kedden a Víztoronyban, majd szerdán a Liszt-teremben a Zenélő Medikusok 5. Jótékonysági Koncertje várta az érdeklődőket. Utóbbi ráadásul formabontó volt, ugyanis a korábbi évekkel ellentétben – és a százéves orvosképzés ünneplésére – nem csak hallgatók, hanem már végzett és praktizáló orvosok is hangszert ragadtak. Az est bevételeit a Fogyatékos és Daganatos Gyermekek Genetikai Ellátásáért Alapítvány javára ajánlották fel.

 

A rendezvénysorozat utolsó napjára az orvoslás számos területét érintő pályaválasztási beszélgetések jutottak, valamint a National Instruments eredményeit bemutató, Robotika az orvoslásban című előadás. Végül a Centenáriumi Medikus Napok a Debreceni Egyetem főépületének aulájában tartott zárógálával búcsúzott.

 

 

DEHDK Sajtóiroda-Vida László

Fotó: Balogh Albert, Rozsi Kristóf

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok