×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Benne vagy? - Social Inclusion Days

2017-12-08

Negyven országban több mint ötszáz helyi egyesület, köztük a Debreceni Egyetem Hallgatói Külügyi Bizottsága olyan eseménysorozatot valósított meg, amivel a társadalmi egyenlőségre és önkéntességre hívja fel a figyelmet.


Új köntösben, –az egykor Social Erasmus Week néven futó eseménysorozat – immáron Social Inclusion Days névre keresztelve indult útjára a társadalmi ügyek, valamint a közösségi szerepvállalás ösztönzésére. November 27. és december 10. között több helyszínen várja a „hétköznapi hősöket” a Debreceni Egyetem Hallgatói Külügyi Bizottsága. A két héten át tartó kezdeményezéssel egy időben nem csak a Debreceni Egyetemen, de másik negyven országban 522 egyesület szervezett programokat a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítésére.

 

 

A szórakozni vágyók a Bakelitben, egy nemzetközi bajuszpartyval melegíthettek be a Social Inclusion Days-re. Megérte bajuszt ölteni az érkezőknek: az este folyamán díjazták a legkreatívabb, kézzel készített bajusz és szakáll tulajdonosait. Nem véletlenül növesztettek papírból és hurkapálcikából szakállt a hallgatók – a Movember mozgalomhoz kívántak csatlakozni. Az elmúlt években egyre többen állnak a kezdeményezés mellé, ami arra figyelmeztet, hogy a prosztatavizsgálatnak nem szabad tabunak lennie. A szűrés életmentő lehet.

 

A nyitóprogramon máris izgalmas és hasznos kihívással készült a bizottság. A MappED névre keresztelt interaktív eseményen az egyetem Informatika Karának épületét térképezték fel a hallgatók. Nem kincsek után kutattak a résztvevők: az egész napos programon a létesítmény megközelíthetőségét vizsgálták, különös tekintettel a mozgássérült, fogyatékkal élő hallgatók szempontjából.

 

 

Véredben a segítség! – az Országos Felsőoktatási Véradóversenyhez csatlakozva a szervezők ismét várták a donorokat a Kossuth Lajos Kollégiumok III. épületében. A véradás mindössze tíz-tizenöt percet vesz igénybe. Fontos, hogy csak az lehet donor, aki az elmúlt három hónapban nem adott vért, legalább 50 kg és egészséges. Egy tűszúrásnyi kellemetlenséggel három ember életét menthetik meg a véradók.

Rajzolj kéz nélkül, sörpong bekötött szemmel: rendhagyó és egyben érzékenyítő játékokra invitálták az érdeklődőket a Hello Pub-ba. Jelnyelv kurzuson is részt vehettek a hallgatók, ahol csakis kézzel tudtak „beszélni.” A gyorstalpallón elsajátíthatták a jelnyelv alapjait, vagy épp kipróbálhatták azt is, hogyan tudnak tapintás útján olvasni.

 

 

„Olyan játékokat hoztunk el a hallgatók számára, amelyek felhívják a figyelmet a fogyatékkal élő hallgatótársaink mobilitással kapcsolatos nehézségeire. Célunk az, hogy köreikben is népszerűsítsük a mobilitást” – fogalmazott Bajnay Flóra, a Külügyi Bizottság elnöke.

 

Egy másik nemzetközi kampányhoz is csatlakozott a Külügyi Bizottság. Az # I stand up for kezdeményezés által a hallgatók hangot és képet adhatnak mindazoknak a nemes céloknak, amelyek mellett elköteleződtek.

 

A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódva folytatódik tovább a Social Inclusion Days, ahol egyebek mellett mézeskalács sütésen és óvodalátogatáson vehetnek részt az érdeklődők. A Social Inclusion Days üzenete: mindannyian egy nagy társadalmi közösség tagjai vagyunk, amiben felelősek vagyunk egymásért – te benne vagy?

 

DEHDK Sajtóiroda- Hajdú Orsolya

Fotó: ESN Debrecen

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok