×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

„Aminek múltja van, annak van jövője is...“

2018-02-22

Az egyetem polgárai testközelből ismerhették meg a madárjelölés mesterségét és az Egyetem téri campuson élő madárfajokat.


A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága február 21-én, hatodik alkalommal rendezett nyilvános egyetemi madárgyűrűzést. Az Országh László sétányon a madáretetők közelében már kora reggel speciális hálókat láthattak kifeszítve az órára sietők, amelyek segítségével befogták a madarakat, akiket ezután gyűrűvel jelöltek meg.

 

 

Az eseményt Juhász Lajos, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék vezetője nyitotta meg, aki beszédében a madárgyűrűzés szakmai történetét és jelentőségét méltatta.

 

 

-A madárgyűrűzésnek nagy múltja van, és aminek múltja van, annak van jövője is – emelte ki a szakember.

 

A folyamat során a befogást követően vették fel a madarak legfontosabb ismertetőjegyeit, adatait. A gyűrűzés végén pedig egyedi azonosítóval ellátott alumínium gyűrűt helyeztek a madarak lábára, így nyomonkövethetőek a madarak, hogy mikor, honnan és hova költöztek, ezáltal megfigyelhető az egyes madárfajok populációjának növekedése és csökkenése.

 

 

Pálfi Zsuzsa, a Környezetvédelmi Bizottság újdonsült elnöke szerint nagyon fontos, hogy a hallgatók olyan színes programokon vehessenek részt, amin a természetvédelemmel és környezetvédelemmel kapcsolatos fontos információkat kaphatnak. Így próbálnak minél több interaktiv, ismeretterjesztő és hasznos programot kínálni az egyetemi polgároknak a jövőben is.

 

 

A Környezetvédelmi Bizottság az elkövetkezendő hónapokban is folytatja aktív munkáját, legközelebb márciusban a Föld óráján vehetünk részt kezdeményezésükön, amivel az energiapazarlás környezetkárosító hatásaira hívják fel a figyelmet.

 

DEHDK Sajtóiroda- Bajkó Kinga

Fotó: Löki Viktor

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok