×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

A sikeres életpálya kulcsa

2018-12-10

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) az elmúlt években többek között azt a célt is kitűzte maga elé, hogy hatást gyakoroljon a doktori tantervek tartalmára. Ennek érdekében több olyan fórumot szervez, ahol a fiatal és a tapasztalt kutatók arról egyeztethetnek, milyen tudásra van szükség a sikeres doktori életpályához.


A kurzussorozat legutóbbi fórumát november 30-án, a Debreceni Egyetemen szervezte meg közösen a DOSZ és a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzata (DE DÖK) tudománykommunikáció témakörben. A fogadó intézmény részéről a jelenlévőket dr. Kőmíves Péter Miklós, DE DÖK elnök köszöntötte. Az eseményt Prof. Dr. Csernoch László, az Országos Doktori Tanács elnöke, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese nyitotta meg, aki gondolatébresztő köszöntőbeszédében így fogalmazott:

 

„Mikor lesz sikeres egy életpálya? Vajon akkor, ha az ember különböző rangokat tud maga mögött? Vagy egészen más a sikeres életpálya? Én hiszem- és remélem, hogy ebben egyetértünk-, hogy egy életpálya akkor lesz sikeres, ha az ember jól érzi magát abban, amit csinál.”

 

 

Rektorhelyettes úr után Molnár Dániel, a DOSZ általános elnökhelyettese is köszöntötte a megjelenteket. „ A tavalyi évben az ország különböző pontjain, Debrecenben, Budapesten, Szegeden, Pécsett, valamint Gödőllőn tartottunk ilyen képzéseket. A visszajelzések a doktoranduszok részéről azt igazolták, hogy erre igenis van igény, ezért az idei esztendőben is folytatjuk ezt a sorozatot.”

 

 

Az érdeklődők négy előadáson vehettek részt.  Az első előadó Dr. Sipos Ferenc, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszékének adjunktusa volt. A szóbeli kommunikáció alapjai - előadás az előadásról című prezentációjában kulcstényezőkre, alapvető hibák korrigálására próbálta felhívni a figyelmet. Milyen egy jó előadás? Mi a verbális kommunikáció jelentősége? Melyek a kommunikáció általános tényezői? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaphatott választ a hallgatóság.


Digitális könyvtárhasználatról, publikálási lehetőségekről beszélt előadásában Pergéné Szabó Enikő, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgató-helyettese, aki felhívta a résztvevők figyelmét a könyvtár hagyományos és nem hagyományos dokumentumainak, információforrásainak gyűjteményére, az információforrásokhoz való hatékony hozzáférés lehetőségeire is.

 

Mándy Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának referense Ismeretterjesztő kommunikáció címmel tartotta meg előadását és többek között a tudománynépszerűsítés fontosságáról, a hallgatókban rejlő tehetség kibontakoztatásának segítéséről mondta el gondolatait, tapasztalatait. Mindemellett ismertette a Debreceni Egyetem tudománynépszerűsítő rendezvényeit, így szó esett többek között a Kutatók Éjszakájáról, a Science Caféról és a Campus Fesztivál keretében megjelenő Egyetemről.

 

 

A nap utolsó előadójaként Dr. Virga József, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának onkológiai rezidense, volt PhD hallgató a tudományos életben való aktív részvételéről, saját hazai és külföldi tapasztalatairól, nemzetközi ösztöndíjakról beszélve igyekezett motiválni a doktori képzésben résztvevőket. Előadásával ahhoz szeretett volna hozzájárulni, hogy minél több PhD hallgató lehessen sikeres és nem utolsó sorban kiegyensúlyozott doktorandusz évei alatt. Ezen a fórumon is interaktív módon gyakorlati ismereteket kaphattak a doktoranduszok, tanulhattak, kérdezhettek a legkiválóbbaktól. Az itt megszerzett hasznos információkat tudományterülettől függetlenül mindenki beépítheti, és jól alkalmazhatóvá teheti életpályájában.

 

 

DEHDK Sajtóiroda-Kovács Gabriella

Fotó: Rozsi Kristóf

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok