×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Utánuk a vízözön - kísérlet a vizes laborban

2017-05-15

A szakhét immáron hagyománnyá vált eseménye a homokvárépítés, melynek a Kémia épületben található folyóvizes labor adott otthont április 26-án. A versenyre jelentkező csapatok kézügyességüket és kreativitásukat mutathatták meg alkotásaikkal: piramisok, szfinxek, s vizesárokkal körülvett erődítmények is igyekeztek lenyűgözni a zsűrit. A pontozást követően szakmai előadással egybekötött bemutatót is megtekinthették a résztvevők, ahol a csapok kinyitásával a homokvárakat vízzel árasztották el, így szemléltetve a folyamok felszínformáló tevékenységét.

 

„Az 1970-ben épült laboratórium 10x3 méteres, valamint 2,5 m mélységű betonmedencéje egyedülálló az országban. Ennek segítségével vizsgálható a folyóvízi felszínformálás mellett, a völgyfejlődés, de megfigyelhetőek a terasz, hordalékkúp- és deltaépülés sajátosságai is” – foglalta össze a folyóvizes szimuláción látottakat Túri Zoltán, az kísérlet vezetője.

 

A Debreceni Egyetem Földtudományis és Földrajzos hallgatóinak Öntevékeny Csoportja (FFRÖCS) idén április 24-28. között szervezte meg a GEO-szakhetet. A változatos programok között helyet kapott egyebek mellett sportnap, főzőverseny, Lan Party, sőt még a gólyatábor hangulatát idéző éjszakai túrával is készültek a szervezők.

 

„A szakhét nívós eseményként szerepel intézetünk életében. Az oktatók nem csak hozzájárulnak a többnapos programsorozat megvalósításához, de aktívan részt is vesznek ebben. A hallgatói életben pedig igazi színfoltot jelent rendezvényünk, ahol a csapatépítés szellemében igyekszünk összeválogatni programjainkat” – nyilatkozta Márta László, a FFRÖCS elnöke.  

 

Jövőre nem csak a szakhét, de a VIII. Országos Geográfus Találkozó szervezése is a FFRÖCS feladatai között szerepel, ahol az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem hallgatóit fogadják a Debreceni Egyetemen.

 

Hajdú Orsolya

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok