×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Töretlen lendület minDEnben

2018-12-08

Újításokkal, hagyományteremtő programokkal zárul a 2018/2019-es félév első szemesztere. Bognár István Ádám, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke beszélt a hamarosan záruló mozgalmas félévről és a jövőbeli tervekről.


Hogyan értékelnéd a hamarosan záruló félévet?

 

Nagyon mozgalmas félévet tudhatunk magunk mögött, mind a programjaink szempontjából, mind pedig hallgatói oldalról megközelítve. Több tekintetben is sikeres félévet zártunk, a legfontosabb eredmény a hallgatói normatíva emelkedése. Korábbi HÖOK elnökségek is már ezen dolgoztak, hiszen egy több mint 10 éves, elavult és sokszor átláthatatlan rendszert próbálunk ezzel új mederbe terelni. Ennek egyik állomása, a forrásbővítés valósult most meg. Nagyon sok Hallgatói Önkormányzati javaslat került be a Minisztériumhoz „Jövőkép Program” címmel, amit felhasználhattak a döntéshozók munkájuk során, és reményeink szerint ennek is köszönhetően 40%-os normatíva emelés történt már idén a szociális ösztöndíjak esetében, 2020 februárjától pedig a tanulmányi ösztöndíjakat is érinteni fogja. Az emelkedés következtében  a hallgatók közül a korábbinál többen férhetnek hozzá magasabb támogatásokhoz.

 

 

Két nagy újítás is érkezett az első félévbe, mik voltak ezek?

 

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata idén két fontos programot indított a hallgatók számára. Az egyik kifejezetten a Hallgatói Önkormányzatok képviselőinek szól, ugyanis útnak indítottuk a DEHÖK Vezetőképzőt, amely azt a hármas célt szolgálja, hogy a Hallgatói Önkormányzatok képviselői évről évre hozzájussanak minden releváns információhoz a munkájukhoz kapcsolódóan, lehetőségük legyen fejleszteni képességeiket, illetve a különböző kari HÖK-ök hatékonyabban tudjanak együttműködni. Jövőre még tovább fogjuk bővíteni a Vezetőképző szerkezetét, bízva abban, hogy ezzel segíteni tudjuk szervezetünk jövő generációit.

 

 

A másik nagy programunk pedig a DEHÖK Mentorprogram, ahol –angolszász egyetemeken hagyományos módszerekhez hasonlóan– tapasztalt és képzett hallgatók segítenek társaiknak. Ha valaki elsőévesen esetleg nincs még tisztában a vizsgafelvétel mikéntjével, vagy felsőbb éves korában is van kérdése mondjuk egy kutatással kapcsolatban, akkor a mentorok segítséget, útmutatást nyújtanak. A Mentorprogramban nem csak tanulmányi kérdésekben segítenek a mentorok, hanem magánéleti, mentális eredetű problémákkal kapcsolatban is tudnak tanácsot adni. A Mentorprogram keretein belül Mentornapokat indítottunk, ahol személyesen meg lehetett keresni a standokat és akár már a helyszínen segítséget lehetett kérni egy éppen aktuális élethelyzet kapcsán. Azt szeretnénk, ha hallgatótársainknak sikerülne minden az egyetemi élet által hozott helyzetet megoldani, és később ezekkel a tapasztalatokkal sikeresen elhelyezkedni a munka világában.

 

 

Milyen változtatásokra lehet számítani a második szemeszterben?

 

Több minden tervben van a DEHÖK életében, legyen szó szervezeti átalakulásokról,  valamint kulturális programok átgondolásáról. A legfontosabb és legnagyobb változás talán a gólyatáborokban lesz, hiszen már idén is teltházzal zártuk a két turnust. Célul tűztük egy olyan gólyatábori modell létrehozását, amely segít kiépíteni a különböző évfolyamok közti kapcsolódási pontokat. Egyfelől ehhez egy közös gólyatábori programtervet kell megalkotnunk 14 kar együttműködésében. Másfelől pedig szeretnénk, ha az angolnyelvű képzéseken részt vevő hallgatótársainknak is lenne gólyatábora, ami bizonyos tekintetben kicsit eltérő lenne az eddig megszokottól. Nagyon fontos számunkra, hogy itt tanulnak, itt élnek, így szeretnénk, ha ez által is egy igazi nagy közösséget alkotna a Debreceni Egyetem.

 

 

DEHDK Sajtóiroda-Bajkó Kinga

Fotó: Balogh Albert

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok