×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

TörDEltek a jövő mérnökei

2017-10-18

Kilencedik alkalommal rendezték meg a TörDElő névre keresztelt tésztahídépítő versenyt a Debreceni Egyetem Műszaki Karán. A nyertes csapat hídja idén is több mint 400 kilós terhelést bírt el.


A több éves hagyományokon alapuló versenyen ez alkalommal öt csapat vágott neki a verseny előtti előkészületeknek, hogy száraztésztából és ragasztóból – továbbá egy kevés mérnöki tudással és türelemmel – megépítése tartószerkezetét. Most is változatos volt a nevezők palettája, hiszen Kolozsvárról a Babeș–Bolyai Tudományegyetem csapata mellett a debreceni Péchy Mihály Építőipari Szakgimnázium és a Debreceni Egyetem Műszaki Karának három csapata is nevezett a megmérettetésre.

 

 

- A verseny során bolti forgalomban kapható tésztát lehet használni. A vásárlás után a tészták egy válogatáson mennek át, ahol ki kell szedni a hibás, sérült és görbe tésztákat, méretre kell vágni, majd összeragasztani őket. A híd nem lehet több 1000 grammnál ragasztás után a csavarral együtt. A minimális fesztáv 1 méter, maximális magassága 60 centiméter, szélessége pedig nem lehet nagyobb 13 centiméternél - fogalmazott Rácz Szabolcs, a verseny egyik szervezője.

 

 

A versenyen ez alkalommal a kolozsvári csapat diadalmaskodott - a nyertes híd 401,5 kg terhelésnél pattant szét. Az előkészítés során kiemelten fontos a csapatmunka, hiszen több ember részvételével is egy ilyen tartószerkezet megépítése hozzávetőlegesen 35-40 órát igényel, továbbá számos gyakorlati tapasztalatra lehet szert tenni.

 

A verseny megnyitóján az M1 televízió is élőben bejelentkezett, amit az alábbi linken lehet megtekinteni.

 

Fotó: Marton Balázs

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok