×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Szívügye az elnöki ügy

2017-10-30

Mesterszakos hallgató, a Nemzetközi Iroda gyakornoka és frissen megválasztott bizottsági elnök – Bajnay Flóra, a Külügyi Bizottság új vezetője szorgos hétköznapjairól, külföldi ösztöndíjairól, az „elnöki ügyről” és a szervezet jövőbeli terveiről mesélt.


Már több éve aktívan hozzájárulsz a Külügyi Bizottság munkájához. Hogyan kerültél az elnöki posztra?

 

Három éve tagja vagyok a Külügyi Bizottságának és az Erasmus Student Network Debrecennek (ESN Debrecen) – ez a két szervezet egy és ugyanaz. Azért futunk két néven, hogy segítsük az egyetemünkre érkező cserehallgatókat, illetve azokat a magyar hallgatókat, akik szeretnének külföldön tapasztalatot szerezni. Elsőnek Erasmus buddynak jelentkeztem, majd annyira megtetszett a nemzetközi közösség, hogy jelentkeztem a bizottság tagjai közé. Kezdetben, mint Social Erasmus koordinátor segítettem a külföldi hallgatók beilleszkedését, majd a bizottság kommunikációjáért lettem felelős. Idén szeptembertől az alelnöki pozíciót töltöttem be, végül egy váratlan fordulat miatt immáron elnökként „kormányzom” a Külügyi Bizottság hajóját.

 

Egy szervezet vezetőjének lenni nem egyszerű: rengeteg tennivalóval, elvárásokkal és olykor konfliktusokkal is jár. Hogy érzed, nagy kihívás áll előtted?

 

Rajongok a kihívásokért, így nagy örömmel fogadtam el a felkérést. Ugyanakkor persze tisztában voltam vele, hogy mekkora felelősséggel és mennyi feladattal is jár mindez. Emellett anglisztika mesterképzésen is tanulok. Idén már a Külügyi Börzéért és a Mobility Café rendezvénysorozatért is felelős voltam. Újdonság számomra, hogy most már én vagyok az, aki útjára indít projekteket, vagy kioszt feladatokat. Szívügyem a bizottság sikeres működése, mindig hálás leszek azért a sok-sok élményért és nem utolsó sorban lehetőségért, amit itt kaptam a csatlakozásom óta. Szuper csapattal dolgozhatok együtt: rengeteg új, lelkes taggal bővültünk. Remélem, hogy egy biztos pont leszek a bizottság életében.

 

 

Említetted, hogy egy szuper csapat áll mögötted, sok új taggal. Hogyan lehet csatlakozni hozzátok?

 

Minden félév végén meghirdetjük a következő évre szóló tagságunkat. Leghamarabb decemberben tudnak jelentkezni azok, akik csapatunkhoz kívánnak tartozni a tavaszi félévben. Januárban lesznek az interjúztatások és februárban már fejest is ugorhatnak a feladatokba.

 

Külügyi Börze, Mobility Café, International Event – megannyi rendezvényetek a mobilitási lehetőségekkel szeretné megismertetni a hallgatókat és oktatókat. Te magad részt vettél csereprogramokban?

 

Eddig két mobilitási programban vettem részt. Életem egyik legmeghatározóbb időszakát töltöttem Portugáliában Erasmus ösztöndíjjal. Leírhatatlan élményekkel gazdagodtam, a cserehallgatókkal egy nagy nemzetközi család lettünk a kintlétünk ideje alatt. Az egyetemi oktatás sok mindenben eltért a hazaitól, de minden segítséget megkaptunk a portugál intézménytől, hogy sikeresen teljesíthessük a követelményeket. Szokatlan volt kezdetben a helyi mentalitás: mindenki késett, laza volt, mindent könnyedén vettek. Ennek szöges ellentétét tapasztaltam Németországban, ahol már a mesterszakom alatt utaztam ki. Az egyik vezető európai ország sokkal szigorúbb, sarkosabb felfogást várt el a hallgatóktól. Főleg akademikus szinten tapasztaltam ezt. Tényleg mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb mobilitási programokat. Mindenkit csak arra tudok biztatni, hogy olvasson a külföldi ösztöndíj lehetőségekről, iratkozzon fel hírlevelünkre, vagy ami még egyszerűbb, keresse a Külügyi Bizottságot! Mindenkinek igyekszünk a legcélszerűbb segítséget és útmutatást nyújtani.

 

Mit hoztál haza magaddal? Nem a szuvenírekre gondolok ezalatt, hanem azokra az élményekre, tapasztalatokra, tudásra, amivel kint gazdagodhat a hallgató.

 

A multikulturális környezet magabiztos nyelvtudást adott: angolul, németül és olaszul is beszélek, ami a munkapiacon hatalmas pluszt jelent. Klisének hangozhat, de a saját lábamra álltam, a pánik helyett minden adódó problémát megtanultam megoldani, legyen szó szálláskeresésről vagy ügyintézésről egy ismeretlen országban. Kint csak magadra számíthatsz. Miután pedig sikerül elintézni egy, a kezdetben mérföldkőnek számító pénzváltást például, vagy megtalálni a tantermet az új egyetemen, felemelő érzés fogja el az embert: rájön, hogy meg tudja csinálni. Ha már említettem az anyagiakat a pénzzel is jobban bánok a kiutazásiam óta. És nem utolsó sorban főzni is megtanultam. Összességében érettebb lettem, magabiztosabb. 

 

 

Az élménybeszámolód alapján sokan kedvet kaphatnak külföldi ösztöndíjprogramokhoz. Összesen hány országba juthatnak ki jelenleg a hallgatók? Mennyi papírmunkával jár a jelentkezés?

 

A Debreceni Egyetemnek számtalan országban van több száz partnerintézménye. Az Erasmus+ ösztöndíjjal negyven ország kapuit nyitja ki, emellett elindult a Campus Mundi és az Erasmus Mundus ösztöndíjprogram is. Egyszóval a világ szinte bármely országába kijuthatnak a hallgatók. Szinte már alig van papírmunka, minden az online rendszeren keresztül történik. Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány dokumentumot kell feltölteni a rendszerbe. . A Nemzetközi Irodához pedig bármilyen kérdéssel lehet fordulni, ha elakadna valaki a dokumentációval. Egyáltalán nem bonyolult a jelentkezés: ez senkit ne tartson vissza.

 

Milyen újdonságokra számíthatunk az elnökséged alatt?

 

Az előző években jól bevált programsorozatokkal indítottuk a félévet, ilyen az Orientation Week, a Welcome Dinner, vagy épp a városnézés és az ismerkedős estek. Ezeket egyszerűen imádják a külföldi hallgatók: az első debreceni élményeiket ezeken a programokon szerzik. Ugyanakkor a már bejáratott események mellett szeretnék olyan újdonságokkal készülni, ami jobban bevonja a magyar hallgatókat. Célom, hogy az International Eventet felrázzam, szóba jöhet más szervezetek bevonása is a szervezési feladatokba. Picit szeretnék új színt vinni a bejáratott eseményeinkbe. Az „elnöki ügy” tehát az lesz, hogy olyan rendezvényeket valósítsunk meg, amelyen mind a magyar, mind a külföldi hallgatók részt vesznek.

 

DEHDK Sajtóiroda- Hajdú Orsolya

Fotó: Balogh Albert

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok