×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Sleep of the World

2018-03-05

Közeleg az Alvás Világnapja. Ti rendszeresen kipihenitek magatokat?


Join the Sleep World, Preserve Your Rhythms to Enjoy Life! Így szól a 2018. évi Alvás Világnapjának jelmondata. Az idén 11. alkalommal sorra kerülő nemzetközi rendezvénysorozatot a World Sleep Day Committee of World Sleep Society szervezi. Minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken tartják, mely idén március 16-ra esik. Magyarországon március 13-án emlékeznek meg a világnapról. Ez a nap az alvás ünnepléséről szól és egyben felhívás a kialvatlanság veszélyeire az egészség, tanulás, járművezetés és szociális kapcsolatok szempontjából is.

 

Sokan az alvást luxustevékenységnek tekintik, és ha valamilyen oknál fogva szorít az idő, észszerűnek tűni megrövidíteni az alvással töltött órákat és más cselekvésbe fordítani. A pillanatnyi előny azonban hosszú távú hátrányokhoz vezet egészségügyi szempontól és a produktivitást is veszélyezteti.

 

 

Az idei szlogen a cirkadián ritmus fontosságát hangsúlyozza az egészséges alvásban. Ez a belső biológiai óra a test napszaki ciklikus működését jelenti hormonok, testhőmérséklet és éberségi szint szempontjából. Szabályos cirkadián ritmus csökkenti az alvászavarok, mentális betegségek és krónikus egészségügyi problémák fennállását. Az alváshiány megváltoztatja a stresszre adott választ befolyásoló illetve metabolizmusban és étvágyszabályozásban résztvevő hormonok szintjét. Kutatások szerint 8 óránál kevesebb alvás fokozza az elhízás, cukorbetegség és cardiovascularis megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az immunrendszer működésére is hatással van, emeli a gyulladásos fehérjék szintjét és fogékonyabbá tesz a fertőzésekre. Kevés vagy rossz minőségű alvás könnyen vezet szorongáshoz, depresszióhoz.

 

 

A kielégítő alvás hiánya tehát bizonyítottan megrövidült élettartamhoz vezet. A szakértők egyetértenek, hogy a jó minőségű alvás ugyanúgy hozzájárul a fizikai-szellemi jólléthez, mint a helyes táplálkozás és a mozgás. Az alvás hozzájárul szervezetünk regenerálódásához a mindennapi igénybevétel után. Az alvás hatékonyabbá teszi tanulásunkat, legyen szó olasz nyelvről vagy teniszről, a tanultak rövid távúból a hosszú távú memóriába való beépítése alvás közben történik, egy kiadós alvás után sikeresebbek lehetünk az adott tevékenységben.

 

Átlagosan az emberek életük 1/3-át alvással töltik. Aligha lehet más olyan tevékenységet mondani, mely (ideális esetben) a földön minden ember megtesz legalább egyszer egy nap. Nagyon fontos, hogy ez a cselekvés, mely életünk meghatározó hosszúságú időszakát tölti ki, jó minőségben történjen. Ez az ún. alvás-higiéné fejlesztésével érhetjük el.

 

Jó tanácsok!

 

 

✔ Kerüljük a világító képernyős eszközök nyomogatását a lefekvés előtti fél órában!

 

✔ Nappal fény, éjjel sötétség! Napközben érintkezzünk többet a napsugarakkal, éjszaka pedig legyen minél sötétebb a szabályos cirkadián ritmus érdekében.

 

✔ Szobánkban alvás közbeni 20 C a legideálisabb hőmérséklet. A végtagjaink fokozott lehűlése és az emiatti didergés ellen, mely szintén akadályozza az alvást, vegyünk fel zoknit.

 

✔ Egyél Magnéziumot! Segíti a vércukor egyenletes szinten tartását, az izomrelaxációt, csökkenti a fájdalmat, nyugtatja az idegrendszert.

 

✔ Lefekvéshez közeli étkezések alkalmával válasszunk magas fehérje, alacsony szénhidrát tartalmú ételt.

 

✔ Alakítsunk ki szokásokat! Az emberi természet különböző szokások és mintázatok követésére lett kialakítva. Pl. Próbáljunk minden nap hasonló időben lefeküdni. Egyes tanulmányok szerint a hormonszekréció szempontjából legfontosabb időszak az este 10 és hajnali 2 óra, így érdemes éjfél előtt ágyba bújni.

 

 

Tudtad?

 

 • ☒ Átlagosan 10-15 perc alatt alszunk el. Ennél rövidebb idő alatti elalvás alváshiányra utal.
 •  
 • ☒ 17 alvás utáni óra nélkül megjelennek az alvás megvonás kezdeti tünetei.
 •  
 • ☒ Az emberek 15%-a alvajáró.
 •  
 • ☒ Az alvás megvonás hamarabb halálhoz vezet, mint az éhezés.
 •  
 • ☒ Felmérések szerint a többet keresők jobban alszanak.
 •  
 • ☒ Álmaink 50%-át ébredés után elfelejtjük.

 

 

DEHÖK Egészségügyi Bizottság- Horváth Lilla

Fotók: napialavas.hu

 

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok