×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Nemzetközi főzősuli

2018-03-15

Mi fán terem a fánk? Erre a kérdésre „gyúrtak rá” az Erasmus cserehallgatók az idei félév első főzősulija, avagy a Cooking Class alkalmával a Kossuth Lajos Kollégiumok konyháiban.


Doughnut, krapfen, beignet, buñuelo, tatlı çörek – bár országonként máshogy hívják a fánkot, s akad köztük lyukas, csavaros, négyzet alakú, az egyiket sercegő olajban sütik, a másikat kivajazott tepsiben készítik, egy valami azért mégis közös bennük: sosem elég a porcukros-lekváros finomságokból. Az Erasmus Student Network (ESN) a tavaszi félév első főzőtanodáján várta a fánkrajongókat, no meg a lelkes kuktákat, hogy egy jókora adag hagyományos szalagos fánkot süssenek.

 

 

Mexikói, török, finn, kínai, olasz és nigériai hallgatók is sürögtek-forogtak a Kossuth Lajos Kollégiumok második és harmadik emeleti konyháiban. A magyaros fánk receptjét angolul kapták kézhez, ami alapján a szemfülesebb szakácsjelöltek rögtön fel is tűrték a ruhájuk ujjait, ugyanis piszkos munka következett: könyékig lisztesek-olajosak lettek a tésztagyúrástól. Volt, aki rutinosan dagasztotta a szaggatnivalót, de akadt olyan is, aki kevésbé volt „fakanál-biztos.”

 

Míg a tészta kelt, addig a hallgatók pihentek. A másfélszeresére dagadt tésztát ezután kiszaggatták, majd a forró olajban roppanósra sütötték. A végére maradt a leghálásabb feladat, a kóstolás. Több tucatnyi szalagos fánk várta, hogy barack- és szamócalekvár kerüljön rájuk, végül pedig porcukorral hintsék be őket – percek alatt elfogytak.

 

 

„A következő főzősuli időpontját még nem tűztük ki, de az már biztos, hogy magyaros étel lesz a menü. Illetve több óvodával is kapcsolatban állunk, így az sem kizárt, hogy legközelebb a kicsiket lepjük meg valami finomsággal” – mondta Bajnay Flóra, az ESN elnöke.

 

IDE SÜSS! Ha lemaradtál a sütés-főzésről, ne búsulj! Ragadj te is fakanalat! Készítsd el otthon az ESN Cooking Class szalagos fánk receptjét! Nem csak a főzőtudományod teheted próbára, de a nyelvtudásodat is: a recept angol nyelven érhető el. Hajrá!

 

 

Ribboned Carnival Doughnut

Ingredients for approx. 40-50 doughnuts:

 

  • ☒ 500 g flour, sifted (1.1 pound)
  • ☒ 25 g fresh yeast (0.9 ounce)
  • ☒ 2 egg yolks
  • ☒ 50 g icing sugar (1/2 cup)
  • ☒ 50 g butter, melted (1/4 cup)
  • ☒ 500 ml milk (2 1/8 cup)
  • ☒ pinch of salt
  • ☒ 2 tablespoons of rum

 

Before you start making the doughnuts keep all the ingredients at room temperature for an hour.

 

☑ 1. Dissolve the yeast with a pinch of icing sugar in 300 ml (about 1 1/4 cup) of lukewarm milk and let it set.

 

☑ 2. Mix the egg yolks and the remaining icing sugar in a bowl. Add the yeast mixture to the egg yolks, followed by the melted ☑ butter, the flour, the remaining milk, the rum and a pinch of salt to get a medium soft dough.

 

☑ 3. Knead thoroughly, then cover it with a dish cloth and leave it in a moderately warm place until it rises to about one and a half times its volume.

 

☑ 4. Remove the dough from the bowl and place it on a floured surface. Roll it out to a thickness of half an inch, cut it with a large, round (about 7 cm / 2.75 inch in diameter) pastry cutter and let it settle under the dish cloth for a further 30 minutes.

 

☑ 5. Before you start frying the doughnuts press a small hollow with your thumb on each piece of pastry. Fry them in plenty of medium hot oil. Cover with a lid and fry one side until golden brown. Turn over and fry the other side without the lid. That's how you get the ribbon-like white stripe running along the sides of the doughnut.

 

☑ 6. Fill the hollow in each doughnut with apricot jam and serve fresh.

 

 

DEHDK Sajtóiroda- Hajdú Orsolya

Fotó: Szilágyi Péter

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok