×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Ma diák, holnap katona - Téged is vár a Magyar Honvédség!

2017-12-16

Eddig is érdekelt, hogy vajon milyen lehet katonának lenni, azonban nem tudtad összeegyeztetni hétköznapi teendőiddel? Erre biztosít lehetőséget a Magyar Honvédség keretein belül az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) rendszer, mely könnyedén összeegyeztethető tanulmányaiddal.


Bizonyára többeknek feltűnt, hogy az elmúlt időszakban az egyetem területén több alkalommal is katonákba botlott az ember. Szerencsére azonban nem valamilyen veszélyhelyzet okán jelentek meg az egyenruhások, hanem a Magyar Honvédség új tartalékos szolgálati formájára toborozták az egyetemistákat. Erről kérdeztük Tóth Imre őrnagyot, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság debreceni központjának toborzó részleg vezetőjét.

 

Honnan ered az ötlet, hogy egyetemistákat –mint célközönséget- is megszólítsanak?

 

Már korábban is jó kapcsolatunk volt a Debreceni Egyetem vezetésével, és a HÖK elnökökkel is. Több mint másfél évtizede jelen vagyunk az intézmény állásbörzéin, különböző rendezvényein, Neptun üzenet formájában rendszeresen népszerűsítjük a katonai szolgálatot a hallgatók körében és például kihelyezett HÖK ülések is voltak már nálunk a toborzó irodában. Azt tapasztaltuk, hogy a diákokat érdekli a Magyar Honvédségnél vállalható szolgálat lehetősége és többen tartalékosként vagy akár hosszabb távú munkalehetőségként is megtalálták a számításukat nálunk. Így igazából csak egy jól bevált utat folytatunk, amikor is az idei évben bevezetett területvédelmi tartalékos rendszer kiépítése során is megszólítjuk a hallgatókat.

 

 

Miben másabb önkéntes területvédelmi tartalékosnak lenni, milyen egyedi jellemzői vannak ennek a szolgálati formának?

 

Ez a szolgálati forma területi alapon, járási szinten szerveződik, amelynek nevében is benne van, hogy a tartalékos katona elsősorban a saját lakókörnyezetének biztonságát szavatolja. Habár még nagyon az elején járunk a rendszer fejlesztésének, de számos tervezet van arra, hogy a kiképzések mellett milyen feladatokban tud részt venni az állomány. A nemzeti ünnepeken történő koszorúzásokon például rendszerint már tartalékosokkal jelenünk meg, de a már említett állásbörzéken, valamint különböző toborzó rendezvényeken is segítik a munkánkat.

 

Szolgálatteljesítés során milyen többlettel térhetnek haza a hallgatók? Úgy értem, milyen tudás és tapasztalat birtokába jut az, aki a honvédség keretein belül „önkénteskedik”.

 

Mint minden katonai szolgálatforma esetén, területvédelmi tartalékosként is szükséges kiképzéseken, felkészítéseken való részvétel ahhoz, hogy végrehajtói szinten részt tudjanak vállalni a honvédelmi feladatokban. Területvédelmi tartalékosként ez egy évben 20 munkanapot igényel.

 

Ez a pár nap is előre egyeztetett időpontban történik, hogy minél jobban tervezhető legyen az elfoglaltság a tartalékos számára, így a tanulmányokkal is könnyen összeegyeztethető a szolgálat.

 

A felkészítés elméleti és gyakorlati részeket egyaránt tartalmaz, a kellő általános katonai ismeretek megszerzése után további szakalapozó és szakkiképzésekre is sor kerül. A kiképzés során olyan készségeket szerezhetnek a hallgatók, amelyet az élet egyéb területein is kamatoztathatnak, például egészségügyi vagy közelharc ismeretek.

 

 

Maga a megnevezés:önkéntes tartalékos, de ha jól tudom, a tartalékosok tevékenységét számos módon honorálja a sereg.

 

A tartalékos katona tényleges szolgálata eseténa rendfokozatának megfelelő illetményt kap, akár 1-2 napos igénybevétel esetén is, időarányosan. Ezen felül számos kiegészítő járandóság is megillet egy tartalékost, ilyen például a szerződéskötési díj, illetve az évente egyszeri rendelkezésre állási díj. A szolgálatteljesítés ideje alatt a tartalékos katonának élelmezési és ruházati ellátás, valamint utazási költségtérítés jár, továbbá minden olyan eszközt biztosítunk, amely elengedhetetlen a kiképzés sikeres végrehajtásához vagy a meghatározott feladatok ellátásához. A hallgatók figyelmébe ajánlom a jövő év szeptemberétől induló honvédelmi ösztöndíjrendszert, melyre tartalékos katonaként lehet pályázni, illetve nem elhanyagolható tényező, hogy állami ösztöndíjas képzésben részt vevő tartalékosnak a honvédségnél tényleges szolgálatban eltöltött ideje kétszeresen számít bele a hazai munkaviszonyba.

 

Felmerülhet a hallgatók körében, hogy a tartalékos formán túlmutató terveik lesznek a honvédségnél, van lehetőségük főállásban munkát vállalni? Ha igen, milyen területen?

 

Igen, lehetőség van szerződéses jogviszonyba is jelentkezni. Tiszti és altiszti beosztások esetén saját képzési rendszerünk van, azonban vannak olyan munkakörök, amire külső pályáztatás útján is tudunk, illetve kell is felvennünk diplomásokat, pl. orvosok, fogászok, pszichológusok, de akár jogi végzettséggel rendelkezőket is tudunk alkalmazni, sőt nem is olyan rég kommunikációs tiszttel bővültünk így. Altiszti pozíciókba gyakorta keresünk műszaki végzettségűeket, de a logisztika, egészségügy és más egyéb területeken is akadnak betölthető beosztások.

 

Miben más a Magyar Honvédségnél dolgozni, mint egy civil munkahelyen?

 

Ez egy viszonylag nehéz kérdés, mivel már 25 éve szolgálok katonaként, így számomra nem egyszerű az összehasonlítás, de arról tudok beszélni, hogy én mit tapasztalok, miket látok a Magyar Honvédségnél: jó csapat, kiszámítható jövőkép, biztos megélhetés. Megnyugtató érzés, hogy tudjuk mi lesz velünk 1-2 év múlva, valamint az előmeneteli rendszernek köszönhetően a karrierépítési lehetőség is tervezhető.

 

 

Engem meggyőzött! Hogyan lehet jelentkezni?

 

Személyesen a megyeszékhelyeken megtalálható toborzó irodákban - így Debrecenben a Péterfia út 58/a szám alatt - lehet jelentkezniügyfélszolgálati időben, illetve elektronikus formában a www.iranyasereg.hu oldalon is van erre lehetőség. Itt egyébként számos információ is megtalálható a katonai szolgálatformákról.

 

Zárásként, ha egy mondatban össze lehet foglalni, mi az a legfőbb indok, érv, amivel felhívná, a figyelmet a tartalékos katonaság fontosságára mi lenne az?

 

Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat összeegyeztethető a családdal, munkával és a folytatott tanulmányokkal, a jelentkezők tanulmányaik, vagy civil foglalkozásuk megtartása mellett támogathatják a honvédelem ügyét, illetve garantálhatják saját szűkebb lakókörnyezetük biztonságát. Hiszen ahogy a honvédelmi miniszter fogalmazta meg egyik beszédében: tartalékosok nélkül nem létezhet ütőképes haderő.

 

DEHÖK PR Iroda- Vasadi Mihály

 

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok