×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Láss világot a Debreceni Egyetemen!

2017-10-04

Közel százhúsz ország, megannyi világnyelv, valamint munka- és önkéntes lehetőségek tárházaként nyílt meg immáron tizenkilencedik alkalommal a Külügyi Börze a Debreceni Egyetemen.

A Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája az egyetem Hallgatói Önkormányzatának (DEHÖK) Külügyi Bizottságával és az Erasmus Student Network (ESN) Debrecennel karöltve rendezte meg a Külügyi Börzét. Az évek óta egyre növekvő népszerűségnek örvendő kiállításon idén huszonnégy szakmai- és külföldi ösztöndíjakkal foglalkozó, valamint önkéntes programokat kínáló szervezet igyekezett kinyitni a világot a hallgatók és oktatók számára.

-Bízom benne, hogy a rendezvény segíteni fogja a hallgatókat a mobilitási lehetőségek közötti tájékozódásban. A kiállítókkal együttműködve remélem, sikerül a hallgatók között az eddigieknél is népszerűbbé tenni a külföldi ösztöndíjakat, gyakorlatokat és részképzéseket –foglalta össze a kiállítás célját Bartha Elek, oktatási rektorhelyettes.

A regisztrációnál vehették át mobilitási útlevelüket a kiállításra érkezők, így részletes útmutatóval a kezükben járhatták be az első emeleti kerengőn felállított standokat. A kilátogatók az ösztöndíjakról egyebek mellett a Campus Mundi, CEEPUS, ISEP, Tempus Közalapítvány, a Fulbright és nem utolsó sorban pedig az Erasmus+ pultjainál kaphattak bővebb ismertetőt.

-A 2017-es év jelentős az Erasmus program szempontjából, hiszen harminc évvel ezelőtt indult az Európai Unióban a csereprogram. A 2014/15-ös tanévtől Erasmus+ néven működik a hallgatók körében legnépszerűbb mobilitási pályázat. A plusz azt jelenti, hogy már nem csak az Európai Unió országaiba mehetnek a hallgatók és oktatók. Kitárult a világ: az egyetem bármely partnerországába eljuthatnak a pályázók – hangsúlyozta az Erasmus mobilitási program változásait Jánosy Orsolya, a Nemzetközi Iroda vezetője.

A szakmai gyakorlatokról többek között az AIESEC a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete, a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete (HuPSA), vagy épp az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) informálódhattak az érdeklődők. A külföldi munkák terén a Camp Leaders, a Resort Leaders és az American Travel and Work szolgáltatott színes beszámolókat a kint szerzett munkatapasztalatról- és élményekről.

A mobilitási programok mellett az önkéntesség jelentőségét is bemutatták. A European Voluntary Service (EVS) és a Hang-Kép Egyesület közösen települt ki az idei expóra, ahol játékra hívták a látogatókat:egy óriás társasjátékkal mutatták be az önkéntes feladatokban rejlő lehetőségeket. További hasznos információkkal gazdagodhattak az önkéntes programokról az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram standjánál is.

A nyelv a mobilitás kulcsa, így számos nyelviskola is képviseltette magát a börzén. A DExam, az Amerikai Kuckó, az Alliance Francaise, a TTK Nyelvtanári Csoport, a Budapesti Németnyelvű Távtanulási Központ és a Német Felsőoktatási Információs Központ (DAAD) mutatta be az egyetemen működő nyelvtanulási lehetőségeket.

-A Debreceni Egyetem Hallgatói Külügyi Bizottsága azért dolgozik, hogy hallgatótársainkat tájékoztassuk az ösztöndíjakról, szakmai- és gyakorlati programokról. Hiszünk abban, hogy azok, akik élnek ezekkel a lehetőségekkel később nagyobb eséllyel indulnak a munkaerőpiacon – summázta a törekvéseiket Kiss Petra, a Külügyi Bizottság elnöke.

Akik végigjárták a külföldi lehetőségek expóját és útlevelükben összegyűjtötték a kiállítók pecsétjeit értékes nyereményekkel, ajándéktárgyakkal gazdagodhattak. A szervezők remélik, eljutott a hallgatókhoz és oktatókhoz a mobilitás adta életérzés, így a menni vagy maradni kérdésre megtalálták a választ a Külügyi Börzén.

DEHDK Sajtóiroda- Hajdú Orsolya
Fotó: Balogh Albert

Videó: Szemán Nikoletta és Szopkó Dóra

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok