×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Kulcs a sikerhez

2017-10-09

A doktoranduszok életpályájának sikeresebbé tétele érdekében indított kurzussorozatot a Doktoranduszok Országos Szövetsége.

Egy évvel ezelőtt kezdték el tanulmányaikat az új doktori képzés hallgatói. Az őket képviselő Doktoranduszok Országos Szövetsége az elmúlt években a doktori képzés szerkezeti átalakítása mellett célul tűzték ki, hogy hatást próbáljanak meg gyakorolni a doktori tantervek tartalmára. Ennek érdekében fórumokat szerveztek, melyen a fiatal és tapasztalt kutatók tudtak egyeztetni annak kapcsán, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük a kutatóknak, illetve mit kell tenniük annak érdekében, hogy sikeres doktori életpályájuk legyen.

Ennek eredményeként indította el a DOSZ szeptemberben új kurzussorozatát, melynek második állomásaként, a Felsőoktatás-menedzsment és annak aspektusai címen a Debreceni Egyetemen tartották a program következő állomását október 7-én. A kurzus keretében 4 előadáson vehettek részt az érdeklődő doktoranduszok. Csernoch László, az egyetem tudományos rektorhelyettese a doktori képzés szereplőiről és a képzés folyamatáról tartotta meg nyitóelőadását.

A doktoranduszok számára is elérhető mobilitási programok, mint az Erasmus + vagy a Campus Mundi megfelelő támogatást nyújthat a külföldi kutatások, tanulmányutak finanszírozásában. Gara Péter, a Nemzetközi Iroda munkatársa előadásában a pályázati lehetőségek világát mutatta be a doktoranduszoknak. A hálózatelemzés történetébe és a tudományos publikációk szerzőinek kapcsolatai világáról tartott prezentációt Lengyel Péter, a Gazdaságtudományi Kar adjunktusa.

Mik is a predátor lapok és álkiadók? A manapság egyre elterjedőben levő jelenség veszélyeire hívta fel előadásában a figyelmet Pergéné Szabó Enikő, a DEENK kutatástámogatásért felelős főigazgató-helyettese. A doktoranduszok megtudhatták, hogy kik a tudományos publikálás élősködői, mit nevezünk predátor vagy parazita folyóiratoknak, illetve hogy miről ismerhetőek fel ezek a lapok.

- A kurzussorozat legfontosabb momentuma, hogy interaktív módon, gyakorlati ismereteket kapjanak a doktoranduszok, tanuljanak a legkiválóbbaktól. Szeretnénk, ha minél több területről szereznének hasznos információkat, melyek beépíthetőek és jól alkalmazhatóak lehetnek az életpályájuk során - fogalmazott Kőmíves Péter Miklós, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke.

A sikeres doktori életpálya kurzussorozat következő előadásain a prezentációs technikák, a felsőoktatás-pedagógia, pályázatírás és a sikeres életpálya témakörében hallgathatnak meg előadásokat a fiatal kutatók Gödöllőn, Szegeden, Pécset és Budapesten.

DEHDK Sajtóiroda

Fotó: Balogh Albert

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok