×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Készülj fel a vizsgaidőszakra!

2017-12-16

Itt van a nyakunkon a 2017/2018-as téli vizsgaidőszak. Hamarosan kezdetét veszi a hajnalig tartó tanulás, idegeskedés és számolgatás, hogy mennyit kell még magolni. Ha már az sem használ, ha beteszed a tananyagot a párnád alá, akkor kövesd módszereinket, amivel talán kicsit megkönnyítheted a tanulást.


Légy tisztában a vizsgaidőszakkal!

 

A Debreceni Egyetem 2017/2018 első félévi vizsgaidőszaka 2017. december 18-2018. február 2., azaz 7 hét áll a rendelkezésedre, hogy teljesítsd a vizsgákat. Az egy tantárgyhoz tartozó vizsgák száma a vizsgaidőszakban minimálisan három, de az utolsó vizsgaalkalmat az oktató megjelölheti olyan vizsgaalkalomként, amelyre csak azon hallgatók jelentkezhetnek, akiknek már van érdemjegyük az adott vizsgaidőszakban az adott tárgyból (ismétlő/javítóvizsga alkalom).

 

A vizsgára történő fel- és lejelentkezés határidői:

1. a vizsgára való feljelentkezés a vizsgát megelőző munkanap déli 12 óráig lehetséges,

2. a vizsgáról való lejelentkezés a vizsgát megelőző munkanap 0.00 óráig lehetséges.

 

Példák:

A.) szerdai vizsganap esetén:

1. feljelentkezni a vizsgára kedd déli 12 óráig lehet,

2. lejelentkezni a vizsgáról kedd 0.00 óráig (= hétfő 24.00 óra) lehet, tehát a lejelentkezési határidő 12 órával rövidebb, mint a feljelentkezési.

B.) hétfői vizsganap esetén:

1. feljelentkezni a vizsgára péntek déli 12 óráig lehet,

2. lejelentkezni a vizsgáról péntek 0.00 óráig (= csütörtök 24.00 óra) lehet.

 

 

Tervezz előre!

 

Az első és legfontosabb szabály, hogy oszd be az idődet. Tervezd meg a vizsgák időpontjait, és írd össze előre, hogy miket kell megtanulnod az adott vizsgára. Az is nagyon fontos, hogy hagyj időt a vizsgák között, hiszen a kevesebb néha több elven nem feltétlen jó, ha hamar leakarsz mindent tudni, és besűríted az időpontokat. Oszd be, hogy melyik nap mit kell megtanulnod, így nem fogsz elcsúszni a tanulnivalóval. Készíts listát ezekről, majd tedd egy jól látható helyre, így könnyebben fogod tudni betartani az időpontokat.

 

Keverd össze a tananyagot, de ne magad!

 

Sokan elkövetjük azt a hibát, hogy rágörcsölünk egy tárgyra, mert nem akarjuk bekavarni önmagunkat a tanulnivalók keverésével, viszont a legújabb kutatások mást mondnak. Amikor leülünk tanulni, érdemes elkezdeni egy adott témával vagy tantárggyal, aztán egy másikkal folytatni, majd újabbal, aztán visszatérni az elsőre, aztán vissza a másodikra, és így tovább. A lényeg, hogy ne egyben tanuljuk meg az adott tantárgy ismeretanyagát, hanem töredezetten, vissza-visszatérve hozzá, hiszen ezzel növeljük a tanulás hatékonyságát, jobban rögzül a tanulnivaló. A váltások miatt, mindig újra vissza kell emlékeznünk arra, hogy korábban mit tanultunk meg erről az anyagrészről. Tulajdonképpen ez az ismétlés nem feltétlenül tudatos, de hatásos módja, és ha te is szeretnél hatékonyan tanulni mindenképpen próbáld ki ezt a módszert.

 

Hagyj magadnak időt a pihenésre!

 

Mindenki ismeri az 5 perc múlva elkezdek tanulni „közmondást”, a tanulók jól bevált kifogása tényleg szükséges, hogy újból a tananyagra tudj koncentrálni. Ha az aznapra kitűzött célt teljesítetted, akkor nyugodtan jutalmazd meg magad.Mozdulj ki egy kicsit, találkozz a barátaiddal, nézz meg egy filmet vagy csak simán pihenj. Ha nem pihensz, és nem kapcsolódsz ki tanulás közben, semmiképpen sem fogsz többet vagy jobban tudni.

 

Irány a könyvtár!

 

Tudjuk, hogy még a hófehér fal is érdekesebb a tanulnivalónál, és pont vizsgaidőszakban kell nagytakarítást tartanod a szekrényedben. Ha te is azok közé tartozol, akiknek minden eltereli a figyelmét a tanulás közben, akkor menj el a könyvtárba. Garantáltan jobban fogsz tudni koncentrálni, és ha esetleg elakadtál helyben tudsz keresni megfelelő olvasmányt.

 

+1 Bűnözz okosan!

 

Egy amerikai kutatás is megerősítette, hogy az étcsokoládé növeli a koncentrációt munka vagy tanulás közben, de a vérnyomást is növeli, ezt pedig ellensúlyozni kell. Erre a zöld tea tűnik jó megoldásnak, mert nem oltja ki az étcsokoládé koncentrációra gyakorolt jótékony hatását, hanem még növeli is.

 

(További tudnivalók erről a hasznos édességről: 

http://hvg.hu/instant_tudomany/20150601_etcsoki_zold_tea_tanulashoz_munkahoz)

 

DEHDK Sajtóiroda- Bajkó Kinga

Fotó: pinterest.com

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok