×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Gimnazisták a kertben

2018-04-29

A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottsága a fiatalabbak körében is népszerűsíteni szeretné a Közösségi Kertet, így hasznos tudnivalókkal látták el a Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium diákjait, akik informálódtak a mezőgazdaságban zajló folyamatokról, növényeket és madárfajokat ismertek meg.


A Közösségi Kert 2015 tavaszán nyitotta meg kapuit, ezzel helyet adva a hallgatóknak, oktatóknak és a debreceni polgároknak a zöldség- és növénytermesztésre. Az indulás óta már több száz hallgató megfordult a kertben, jelenleg is 10 szakról, körülbelül 60 hallgató veszi igénybe a Környezetvédelmi Bizottság által indított kezdeményezést. A bizottság mentorprogram keretein belül szakmai segítséget is nyújt a termesztéshez, igényfelmérés után tanácsot adnak azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes ültetnie egy hallgatónak, illetve a szükséges eszközök mellett az öntözővizet, a vetőmagokat és a palánták egy részét is biztosítják.

 

 

A gimnazisták a közösségi kert történetének bemutatása mellett megismerkedhettek az itt termesztett zöldségekkel és fűszernövényekkel, betekintést kaphattak a kert működésébe, illetve körbevezetést is kaptak a Madárkertbe, ahol szakértők ismertették az egyetem körül élő madárfajokat. A Környezetvédelmi Bizottság arra is felhívta a gimnazisták figyelmét, hogy környezetvédelmi szempontból kiemelt szerepet kap a közösségi kert, hiszen a növénytermesztés számos szegmense iparosított, ezáltal nem tudható, hogy a boltokban beszerezhető zöldségek milyen termesztési folyamatokon mentek keresztül, így ha valaki magának termesztett növényeket fogyaszt, odafigyelhet arra, hogyan kezeli növényeit és garantáltan kisebb környezeti kárral járhat az önellátás folyamata.

 

 

„A kertészek látják hogyan fejlődnek a növények, tudják, hogy mit kapnak. Habár nincs minősítése, de a kertben abszolút minden bio, hiszen nem lehet növényvédőszereket és műtrágyát használni” – emelte ki Pálfi Zsuzsa a Környezetvédelmi Bizottság elnöke.

 

 

 

A középiskolások pozitívan fogadták a bemutatót, a foglalkozás végén pedig fűszernövényeket vihettek haza.

 

DEHDK Sajtóiroda- Bajkó Kinga

Fotó: Balogh Albert

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok