×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

Egészségesen a vizsgaidőszakban

2018-01-22

 Javában tart a vizsgaidőszak. Hogyan lehetséges életünknek ezt a periódusát jobban megélni? Segítünk!


Az értékes tanulási idő vesztegetésének tűnhet energiát áldozni főzésre, testmozgásra, időt ’pazarolni’ alvásra, egyáltalán bármire, ami örömet okozna. Így van? Pedig a legnagyobb hiba,amit ebben az időszakban elkövethetünkelhanyagolni testi-lelki egészségünket.

 

Megfelelő stresszkezelés

 

Az eustresszel járó kis mennyiségű adrenalin segít a feladatunkra koncentrálásban, a túlzott stresszelés viszont hátráltatja munkánkat, ezért fontos a megfelelő stresszkezelés.

 

Kezdj el időben tanulni, ne halogass! A magabiztosságot, hogy megtettél mindent senki nem veheti el, és nem is helyettesítheti semmi.

 

Ne hasonlítgasd magad másokhoz! Sem eredményben, sem vizsga előtt, hogy ki mennyit tanult (állítólagosan).

 

Tölts időt olyan ismerőseiddel, akiket nem hat át a vizsgaidőszak szelleme! Így látod, hogy az életnek nem csak ez az egy színtere van, a világ még mindig színes.

 

 

A napjainkban egyre elterjedtebb mindfullness szintén segít a stressz leküzdésében. Lényege, hogy mindig az éppen adott pillanatot éljük meg. Például mikor tanulunk, arra koncentráljunk, ne a vizsga szituációt vizualizáljuk, valójában semmi nem úgy történik, ahogyan azt előre elképzeljük.

 

Rend a lelke mindennek!

 

A tanulási terület rendben tartása, lista/beosztás készítése szintén sokat segít az egy időben egy célra való fókuszálásban.

Kerüljük az ágyban tanulást. Kényelmes megoldásnak tűnik, de nem kifizetődő összekeverni az élettereket. Az ágyat hagyjuk meg a kellemesebb időtöltéseknek.

 

Az alvás a gyengék kávéja…?

 

Az első dolog, ami a vizsgaidőszakról eszünkbe jut, a szinte kötelező jelleggel, már berögződésből is átvirrasztott, tanulással töltött éjszakák. Azonban ha több energia megy el szemünk nyitvatartására, mint effektív tanulásra, felesleges mártírkodás és még másnapi teljesítményt is hátráltatja a kialvatlanság. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az elegendő, kb. 8 óra alvás ugyanúgy a siker összetevője, mint a magolással töltött percek.

 

Egyél jól!

 

A megfelelő étkezés szintén kulcsfontosságú tényező.Fontos, hogy rendszeresen, megfelelő tápanyagok szervezetünkbe juttatásával támogassuk agyunk teljesítményét. Ez nem egyenlő naponta több tábla csokoládé eltüntetésével, mely az egy helyben üléssel társítva garantálja a vizsgaidőszak hosszú távon is meglátszó, nem épp kívánatos hatását. Testünk nincs tudatában, hogy arra a csokira igenis szükség van, a több ezer pluszban bevitt kalória ugyanúgy zsír formájában fog visszaköszönni, mint az év bármely más időszakában.A folyamatos éhség kiküszöbölésére érdemes elhúzódó felszívódású tápanyagokat fogyasztani, zöldség, több fehérje és finomított szénhidrátok helyett teljes kiőrlésű változatok fogyasztása.Ez segít elkerülni a vércukorszint hirtelen megemelkedését majd csökkenését és így a ránk törő farkaséhséget.  Pl. gyors, de jó megoldás egy teljes kiőrlésű kenyérből készült pulykahúsos szendvics.Időspórolás céljából érdemes nagyobb adagokat főzni egyszerre. A tonhal és a lazac nem egy könyvtárban tanulós naphoz ideális alapanyag, de aminosavak és zsírsavak gazdag forrása.

 

 

Érdemes multivitaminokkal is támogatni szervezetünket. Dió, mogyoró, tökmag mérsékelt fogyasztása szintén ajánlott, B1, B6, B12 kifejezetten hasznos lehet ebben az időszakban. Piros bogyós gyümölcsök, áfonya, piros alma antioxidáns tartalma jótékony hatású. Serkentik az agyműködést és jó hatásuk van a memóriára is. Extra segítséget jelenthetLecitin, GingkoBiloba, Ginseng, Omega 3 zsírsav, Magnézium plusz bevitele.

 

Ne feledkezzünk meg a megfelelő (2-3 L) folyadék bevitelről sem, ami nem a literszámra fogyasztott kávét jelenti. Ebből is elég napi 2-3presszókávé mennyiség. Hasznos tipp: 2-3 dl citromos víz fogyasztása reggelente már egy jó indítást ad napunknak. A stressz és vizsgák okozta fejfájást nem érdemes megfejelni dehidratáltságból adódóval is.

 

Mozgásban az élet!

 

Az aktív, sportos életmód örök ellensége a vizsgaidőszak. Az év ezen időszakában mégkönnyebben felmentjük magunkat a sportolás alól, mint máskor. A könyv felett töltött órákat azonban érdemes megszakítani, ha nem is mindennapos több órás kemény edzésekkel, de napi 20 perces mozgással mindenképpen. Ez jelenthet sétát hazafelé, vagy otthon rövid gyakorlatokat, interneten rengeteg video elérhető pl. ’homeworkout’ kulcsszavakkal. A lényeg, hogy vérkeringésünket felpezsdítsük, biztosítva agyunknak is a megfelelő oxigenizációt. A nyújtózkodás stressz ellenes hatását akár vizsga előtti közvetlen pillanatokban is érdemes kihasználni.

 

Egy szó, mint száz: törődj magaddal!

 

Ne sajnáld az idődet alvásra, főzésre, testmozgásra, kikapcsolódásra.  Ha ezt jól menedzseled, az egész vizsgaidőszakot könnyebbé teszed magadnak, megőrizve testi-lelki egészségedet, jóllétedet, aminél semmi nem fontosabb, még a legfontosabb vizsga sem.

  

 

DEHÖK Egészségügyi Bizottság- Horváth Lilla

Fotó:eduline.hu

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok