×

Aktuális

Napi kérdés

Voksolj és mondd el, mit gondolsz! Merthogy minket érdekel a véleményed, úgyhogy kattints és szavazz! Segítsd a munkánk, hogy még inkább kedvezhessünk nektek. Köszönjük!

Akkor mi is feltesszük a nagy kérdést:

#
#

A környezetvédelem menő!

2017-10-11

Az őszies idő ellenére sem tétlenkedik a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottsága. Kirándulásokkal, újabb kezdeményezéssekkel készülnek, törekszenek arra, hogy a hallgatók az egyetem falain kívül is találkozzanak eseményeikkel. A DEN Civil torony programján a környezetvédelem fontosságára hívták fel ismét a figyelmet.  Amíg az egyetemisták játszottak, Szilágyi Eszterrel, a Környezetvédelmi Bizottság elnökével a szemeszter programjairól beszélgettünk.


Mozgalmas eseményekből sosincs hiány Nálatok! Mivel készültük az idei félévben?

Két programon már sikeresen túl vagyunk. Október 3-án egy fantasztikus természeti jelenséget csodálhattak meg a hallgatók, a Darulest a Hortobágyon. Ezt október 25-én ismét megszervezzük. A félévben most is tudtunk egy egyedülálló kezdeményezéshez csatlakozni. Október 4-én a Böszörményi úti campuson vettünk részt a Denevér napon. A szemeszter második felében pedig 7. alkalommal rendezzük meg a Zöld Börzét, ahol a környezetvédelemmel és természetvédelemmel kapcsolatos szervezetek bemutatása a cél. A kiállítók között az utóbbi években helyi termelők, őstermelők, kézművesek is megjelentek. 

"A szakmai fejlődés mellett a hallgatók informálása a legfontosabb momentum. A Zöld Pont Iroda és Közösségi tér továbbra is nyitott mindenki előtt.”

Sőt, kisebb programoknak is helyszíne, mint például az Ökoesteknek, melyek lényege, hogy családias hangulatban filmnézést, szakmai beszélgetést szervezünk az aktuális környezeti problémákról, de hétköznapi témák is szóba hozhatók igény szerint.

Melyik a legkülönlegesebb program az őszi félévben számotokra?

Egyértelműen a Denevér nap volt. Az esemény azért volt különleges, mert egy olyan kezdeményezésben vettünk részt, melyet eddig az országban kizárólag csak Szolnokon valósítottak meg. Az új-keletű rendezvényt mi, a Környezetvédelmi Bizottság, a Tiszatáj Közalapítvány, KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület és aDebreceni Egyetem MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék is szorgalmazta, így a négy szervezet összefogásával indult a program. Próbáltuk felhívni a figyelmet a denevérek fontosságára, és az állatok élőhelyeinek fokozott csökkenésére az épített környezet miatt. A Denevér nap különlegessége még, hogy nem csak egyetemistákat vártunk, óvodások és kisiskolások is bátran jöttek, hiszen szerették volna ők is az odúkat szebbé, színesebbé varázsolni, amiben számítottunk a kicsik segítségére. Kézzel készített faodúkat egyébként már korábban is helyeztünk ki a Klinika és Debrecen egyes helyeire.

 

A bizottság nagy hangsúlyt fektet a Hallgatói Közösségi Kert életére, hogyan kell elképzelnünk az ott zajló tevékenységeket?

„Szerencsére nemcsak mi, de a hallgatók is hangsúlyt fektetnek a kertre, rengeteg érdeklődőnk van.„

A helyválasztásnál adott volt a Böszörményi úti campuson, hiszen ott találtunk egy kihasználatlan 800m2 –es területet, melyet parcellákra osztottunk. A hallgatók térítésmentesen, igény szerint választhatnak egy parcellát, amelyben növényeket és zöldségeket termeszthetnek, majd önállóan leszüretelhetik. A legnépszerűbb zöldségek a hallgatók körében a paradicsom, paprika és a hagyma. A parcellákat állandóan gondozzák.Abizottság szeretne a későbbiekben terjeszkedni, hogy minél több egyetemistának legyen lehetősége a kertészkedésre, termesztésre.

                                                                                                                                           

Aki szeretne Titeket jobban megismerni vagy akár csatlakozni hogyan tehetik meg?

„A Zöld Pont Iroda és Közösségi tér mindenki előtt nyitott.”

Az ügyeleti rend mellett napközben bárki bejöhet és az órák, a munka fáradalmait kényelmes babzsákokon kipihenheti, vagy akár kiadványokat is olvashat, informálódhat. A programjaink is nyitottak és a kisebb családias rendezvényeikre is várunk mindenkit szeretettel, aki pedig csatlakozni szeretne a bizottsághoz, ne tétlenkedjen, keressen minket bátran!

                                              

DEHDK Sajtóiroda- Bajkó Kinga
Fotó: Balogh Albert

Írj nekünk

MIBEN SEGÍTHETÜNK?

×
Írj nekünk

Jogsegély

×

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok