Egy évtizeddel ezelőtt kezdődött el a Debreceni Egyetemen az a sportfejlesztési program, mely mintaként szolgál a hazai felsőoktatási testnevelés-, és sport számára. Egyetemünk sportolói életutat kínál a tanulásban és sportban is kiemelkedő sportolóknak. Ezzel hívja fel a figyelmet, miért fontos a rendszeres testmozgás, és megmutatja a testgyakorlás hagyományos és újszerű lehetőségeit, melyet összekapcsol az egyetemista korosztály jellemző kulturális igényeivel. A Debreceni Egyetem mára az egyik legeredményesebb intézmény lett az országos egyetemi bajnokságok tekintetében, sőt olimpiai bajnok, világbajnok és Európa-bajnok hallgatóink is vannak.

Nagy igény van a tömegsport rendezvényekre, hiszen ezernél is többen versenyeznek a Buzánszky labdarúgó és a Zsíros Tibor egyetemi kosárlabda bajnokságokban; több százan síelnek rendszeresen, de az aerobic, spinning és konditermek is mindig zsúfoltak, melyekről bőven van jelentenivalója az egyetemi sporthonlapnak és az egyetemi újságnak.

A legjobb sportolóink közül kétszázan kapnak sportösztöndíjat, mely jól mutatja a HÖK és az egyetem vezetésének sportbarát szemléletét. Ennek köszönhető a négy campuson elhelyezkedő sportlétesítmények dinamikus fejlődése. Nem csak tenisz, műfüves és rekortán atlétika pálya várja a sport szerelmeseit, hanem a felújított játékcsarnokokban és tornatermekben is mindig zajlik a sportélet.